Изправени пред предизвикателствата на утрешния ден, със своето критично мислене и енергия, студентите винаги са били "съвестта на нациите" и източник на нови идеи за бъдещето.

Това заяви президентът Румен Радев в лекцията си в университета "Тойо" в Токио, посветена на ролята на студентите в глобалните процеси и на перспективите за развитие на българо-японските отношения.

Университетът "Тойо" е създаден през 1887 г. и неговият девиз е "Усъвършенствай себе си за благото на другите". Според традициите на висшето училище лекциите от академичен характер се провеждат на английски език. Университетът "Тойо" провежда активно сътрудничество с български висши училища и отпуска стипендии за студенти от България.

"Вашето поколение е призвано да се справи с големи предизвикателства като измененията в климата, устойчивото развитие, изграждането и развитието на безкористни връзки между народите и между правителствата", обърна се президентът към младите хора. По думите на държавния глава много от тези проблеми са наследство от предишните поколения и разрешаването им поставя на преден план ролята на лидерство и личния пример, които да са в услуга на обществения интерес, международното сътрудничество и интересите на човечеството.

"Светът след Студената война е още по-непредсказуем и по-динамичен. Надпреварата във въоръжаването и опитите да се доминира от позиции на силата, увеличаващите се неравенства и тероризмът още повече изострят предизвикателствата, пред които сме изправени", заяви Румен Радев. За справяне с несигурността и дълбочината на промените в съвременния свят са необходими натрупване на много знания и усвояването на умения, но и съхраняване на ценностите, които изграждат нашите общества.

Румен Радев подчерта, че България и Япония са разделени от хиляди километри и има големи разлики в броя на населението и брутния вътрешен продукт на двете страни, но въпреки това двата народа са свързани от силна духовна връзка, която е устояла на изпитанията на времето. По думите на държавния глава и българският, и японският народ са натрупали мъдрост през вековете и вярват в силата на образованието, знанието, културата и взаимното доверие, като основополагащи ценности за изграждането на мирен, стабилен и хармоничен свят.

Културният и образователен обмен са най-прекият път за опознаването на два народа и с богатите си културни традиции българи и японци създават предпоставки и за насърчаване на туризма, инвестициите и търговията, отбеляза още президентът.

Румен Радев открои и нарастващия интерес сред българските младежи към изучаването на японски език и към японската култура, както и примерите за успешни японски инвестиции у нас.

Президентът беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на висшето училище.