Очаква се президентът Румен Радев днес да връчи мандата на "Продължаваме Промяната" (ПП) в петък на 1 юли. .

Припомняме, на 22 юни 2022 г. след вот на недоверие падна правителството на Кирил Петков, чийто мандат бе 7 месеца.

Вотът бе иницииран от ГЕРБ, а мотивите са провал за финансова-икономическата политика. Дебатите по него продължиха осем часа.

Под 10% от българите дават шанс на третия мандат

Под 10% от българите дават шанс на третия мандат

Над половината анкетирани не смятат, че интересите ни са отчетени при Френското предложение

По-късно Румен Радев форсира консултациите за кабинет. На тях се се явиха ГЕРБ/СДС, а първите по ред "Продължаваме промяната" поискаха нова дата за това, като се аргументираха, че в момента са съсредоточени в актуализацията на бюджета. Същия аргумент извадиха и от БСП. Същевременно от ИТН заявиха на консултациите при президента, че са готови да водят преговори за нов кабинет, но с изричното условието, ако Кирил Петков и Асен Василев не са част от управлението. След срещата с най-малката парламентарно представена партия, "Възраждане" и както е по предварителен план Радев обяви край на консултациите, въпреки че разговор с ПП и БСП така и не се състоя, а диалогът се води през медиите.

Румен Радев предварително заяви, че няма да избяга от отговорност за съставяне на нов служебен кабинет, но и няма да разтяга във времето процедурата, въпреки че направи това миналата година при старта на този парламент.

Ако не се състави второ правителство в рамките на този парламент, ще се отиде отново на предсрочни избори, а Румен Радев ще назначи третото си служебно правителство само в рамките на една година.

От "Продължаваме промяната" уверяват, че работят за кабинет. Втората политическа сила - ГЕРБ/СДС предварително заяви, че ще върне мандата неизпълнен, а заявка са получаване на третия мандат е дадена единствено от "Има такъв народ".

Радев връчва мандата на ПП утре

Радев връчва мандата на ПП утре

ПП има 7-дневен срок да излъчат проектокабинет

Припомняме, че вчера президентът реагира остро на екслацията на напрежение след обявеното изгонване на 70 руски дипломати и нотата на руския посланик. 

Той настоя да се свика заседание в МС по темата. 

"В Президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати." Това заяви Радев на брифинг пред журналисти след срещата на върха на НАТО в Испания.