Засилена е бежанската вълна от Гърция към България, заяви депутатът от  "БСП - Лява България" Красимир Янков.

Той припомни, че някои политици са алармирали още при приемането на споразумението за репатриране на бежанци от Гърция отново в Република Турция за подобен проблем.

Заприиждаха мигранти от Гърция, вдигаме армията на крак
Обновена

Заприиждаха мигранти от Гърция, вдигаме армията на крак

Има сбиване между полиция и мигранти, едната група влезли у нас с влак от Гърция

"Фактите показват еднозначно, че 170 бежанци са репатрирани. При условие, че бяха пълни бежанските лагери в Гърция, къде са другите? И това беше преди повече от месец. Лично аз се опитах да предизвикам дебат и да обърна внимание на изпълнителната власт, на институциите, че ние сме под натиск, под такава вълна", заяви Янков.

За сериозен проблем в сектора за сигурност алармира и бившия председател на НСС и бивш председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Атанас Атанасов. Според него, предпоставките за проблем в сектор "Сигурност" са свързани с разпределението на властта още по време на правителството "Орешарски".

"Секторът за сигурност в момента е в много тежко състояние, но изначалната причина за това се състои в обстоятелството, че Сергей Станишев, в състава на правителството на Орешарски, в желанието си на всяка цена да се консумира властта, предоставя сектора за сигурност за управление на корпорацията ДПС.

Това е основа за тежкото състояние на сектора днес. Ако корпорацията ДПС разположи на възлови позиции в сектора за сигурност зависими от лица, които да бъдат управляеми, вместо да разкриват - да прикриват престъпността в държавата,- Борисов наследи този вид концесия, така да го кажа, и не я промени. Това е големият проблем и големият дефект на управлението на сектора за сигурност при сегашното правителство", обобщи Атанасов.

Относно операцията и задържането на кмета на село Галиче Ценко Чоков, Атанасов каза, че там много отдавна държавата трябваше да удари без да се вдига шум.

"Сега това е големият PR - вижте как се е справила държавата със страшната организирана престъпна група, но какво каза главният секретар на МВР... Той казва: Тази операция на МВР, полицията и прокуратурата получи сериозна подкрепа от държавата и министър-председателя. Господин Костов какъв служител е, частен служител ли е? Това е откровена глупост, но като се замислите, си давате сметка за начина на мислене на висшата професионална фигура в МВР. Този човек мисли като служител на частна фирма, която е получила подкрепа от държавата", каза Атанасов.