Предизвикателство за ромската общност в България остава обособяването на маргинализирано малцинствено население в изолирани махали. То води до социална изолация на жителите на тези квартали, до влошаване на жилищните условия на мнозинството от жителите им, до проблеми с изграждането и поддръжката на инфраструктурата и хигиената и трудности при осигуряването на услуги.

Това се казва в приетия от правителството административен мониторингов доклад за 2015 г., който отчита напредъка по изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020). На днешното заседание на министрите от втория кабинет "Борисов" бяха приети  и общинските плановете за действие за изминалата година.

Роми пребиха полицай в Сливен

Роми пребиха полицай в Сливен

Той е настанен в областната болница

След приключването на Десетилетието на ромското включване 2005-2015, в доклада е отразен и приносът на институциите за периода, в който се изпълняваше международната инициатива.

Според информацията, изпратена от Министерския съвет, докладът показвал активно изпълнение на проекти и дейности през периода 2010-2014 г. То било свързано с по-рационалното използване на средствата от държавния бюджет, на финансовите възможности на европейските структурни фондове и най-вече на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г.

Пари са ползвани и от Българо-швейцарска програма за сътрудничество, финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство, Норвежкият финансов механизъм (2009-2014) и други донори.

Въпреки постигнатия напредък, предоставен в информацията на институциите, налице са и редица трудности, признават от МС.

Те са свързани с ниската мотивация на част от родителите от ромския етнос за получаване на образование на техните деца. Все още много млади роми продължават да са без подходящо образование, рано да напускат или да не тръгват на училище.

В документа е отразено, че остава въпроса с ранните бракове. Включването в адекватни обучения и създаването на устойчива заетост; подобряването на пригодността за намиране на работа на младите хора, които не работят, не учат и не се обучават, се посочват като въпроси за предстоящо решение.

Сред резултатите от прилагането на конкретни мерки са положителното въздействие на развитието на здравното и трудовото медиаторство, големият брой местни инициативи, осъществени от общини и неправителствени организации по всички приоритети, подобрената координация в работата между институциите и гражданските организации.

Успешен подход за справяне с комплексните проблеми, прилаган през отчетния период, е възприетият интегриран подход, съчетаващ и допълващ мерки по различни приоритети и обединяващ ресурси от различни програми и източници. Този подход е заложен във всички оперативни програми и ползите от неговото прилагане ще могат да бъдат оценени на по-късен етап.

"Пред всички заинтересовани страни – институциите, местните власти, неправителствените организации, включително и на организациите, работещи в областта на правата на човека, остава предизвикателството да работят за намаляването на социалните дистанции между част от ромите и не-ромите, за което важен фактор са икономическите причини, но не малко значение имат и битуващите все още негативни стереотипи", гласи информацията към доклада.

Роми пребиха с метални тръби 5-ма горски стражари

Единият от горските стражари е с комоцио, а двама са в

От МС апелират, че преодоляването на нерешените въпроси с пари от международните институции изискват участието на цялата общественост, както и по-активното включване на целевите групи в изпълнение на национални и местни политики. Не подминават и идеята за нови инициативи за популяризиране на културната идентичност на етническите общности, на добрите примери и постижения на ромите.