Ранобудните студенти ще се включат в предизборната кампания за европейските избори. Те имат намерение да организират дебат между всички кандидати за български  евродепутати по всички проблеми, които могат да намерят решение чрез Европейския парламент и европейските институции. „Изпратили сме покани към всички кандидати, регистрирани в ЦИК, като всички те са свободни да отговорят, че ще присъстват", заяви студентът Асен Витанов. Бъдещите евродепутати ще трябва да заявят участие в дебата до 8 май.

На 9 май ще се проведе втора пресконференция, която ще разясни регламента на този дебат. Той ще се състои от два етапа. Първият етап е свързан с проблеми на България, които могат да намерят решение в Европа. Ще бъде изготвен конспект с въпроси, като всеки кандидат за евродепутат ще получи по един въпрос. Кандидатите ще могат да се запознаят предварително с него и в деня на дебата всеки ще си изтегли тема, по която ще говори.

През втория етап кандидатите за Европейския парламент ще отговарят на въпроси, зададени от граждани. Всеки гражданин може да изпрати въпроси, които ще бъдат селектирани. От днес гражданите могат да изпращат своите въпроси на електронната поща на студентите, както и на фейсбук страницата им. Самият дебат ще се проведе на 18 май, точно седмица преди провеждането на изборите.

Според това кои кандидати отговорят на поканата на Ранобудните студенти ще се реши дали дебатът ще се състои в един ден или два дни. Все още не е уточнено мястото, на което ще се организира дебатът, това ще се съобщи на втората пресконференция.

„Искаме да зададем въпросите, които нас ни интересуват, както и да контролираме начина, по който се дават отговорите", каза Витанов. Ранобудните студенти не искат това да е „поредният дебат с безсмислен край". Те искат да акцентират на въпросите, които интересуват младежите и в частност студентите на България.

Ранобудните студенти организират този дебат, защото не чуват в предизборната кампания да се дискутират въпросите, които тях ги вълнуват. Те обаче не дадоха подробности за проблемите, които искат да чуят.