Протестът на ранобудните студенти срещу правителството прерасна в шествие из центъра на столицата. Младежите решиха да „изненадат” полицията в гръб, като тръгнаха по ул. „Аксаков” в посока Министерския съвет.

Там в 14 часа премиерът Пламен Орешарски се очаква да се срещне с граждански движения и организации. На тези срещи обикновено се явяват само контрапротестиращите, които подкрепят правителството.

Полицаите обаче реагираха бързо и препречиха пътя на студентите, като отказаха да дадат обяснение на какво основание нарушават правото им да се придвижват свободно.
Така младежите бяха заставени да се върнат назад, като се спряха за малко пред 133-то СОУ „А. С. Пушкин”. Учениците ги посрещнаха от прозорците с усмивки, ръкомахания и аплодисменти.

Ранобудните и 100 души "подкрепление" наобиколиха петъчно НС
Още...

Студентите продължиха по ул. „Цар Иван Шишман” и ул. „Ген. Гурко”, като така стигнаха чак до МВР. Там обаче полицията отново се мобилизира бързо и препречи пътя им с паркирани автомобили на МВР.
Студентите не се отказаха от своя поход и стигнаха чак до Народния театър „Иван Вазов”. Така те все пак си пробиха път до триъгълника на властта и упорито продължават да вървят към Министерския съвет. Сблъсъци все още няма, но полицията се мобилизира да препречи за пореден път пътя им метри преди сградата на бившия Партиен дом.

В надлъгването между полицаи и протестиращи ранобудните студенти все пак се оказаха победители. Вместо към Министерския съвет младежите ненадейно свиха по бул. „Цар Освободител” и така изненадаха в гръб служителите на реда, които бяха образували кордон при Военния клуб. Така студентите се върнаха на пл. „Народно събрание”, където се събраха с останалите демонстранти. Младежите бяха посрещнати с бурни овации и викове „Ура”.

Зад гърба им полицейският кордон веднага се сгъсти, като се приближи още повече и слезе чак до клуб „Червило”. Младежите продължават да призовават за незабавна оставка на премиера Пламен Орешарски. Провокации и сблъсъци, както и индикации за такива, няма.

На протестиращите изглежда им се хареса да си играят на котка и мишка със служителите на реда. Ненадейно те заобиколиха кордона и започнаха да тичат с всичка сила по посока на Министерския съвет. Така младежите принудиха полицията да се разбърза, като за пореден път пътят бе преграден. Младежите започнаха да скандират „Пуснете ни, за да минем”, но това не само, че не се случи, но дойдоха още служители на реда.

Ранобудните обаче се изхитриха и се разделиха на две групи. По-голямата остана при кордона пред Военния клуб, а по-малката част се опита незабелязано да свие по ул. „Раковски” и да си проправи път до Министерския съвет.

В същото време протестът пред НС стана доста рехав – без студентите, като само около 30-тина души стоят на групичка пред централния вход.

С обединени сили студенти и граждани, които са около 200, успяха да се преборят с преградите, които служителите на реда постоянно поставяха пред тях и успяха да стигнат до Министерския съвет.
Така протестът официално се измести от Народното събрание и се разположи на жълтите павета на пл. „Независимост”. Демонстрантите скандират „Оставка” и шумно освиркват премиера Пламен Орешарски, който се предполага, че трябва да е в сградата.

Малко по-късно обаче, множеството се отправи обратно към парламента, където постоя около час и се разотите, оставяйки 20-30 души "на пост".