Поради липсата на адекватни държавници, поради безобразното поведение на нашите политици и заради случващото се в последно време, бихме искали да поднесем най-искрените си извинения. Извинения за това, че въобще в нашата страна бе допуснато такова отношение към дипломатически фигури, към френски представители, към граждани на Европейския съюз.

Това се казва в позиция на "ранобудните" студенти по повод изцепките на Волен Сидеров спрямо френския културен аташе в самолета София - Варна.

„Ние, част от младите хора в България, и всички, солидаризиращи се с позицията ни българи, напълно осъзнаваме абсурдността и недопустимостта на такова държание в една европейска държава през 21-ви век! Категорично осъждаме поведение, противоречащо на всякакви морални и етични принципи, което, за съжаление, се превърна в отличителна и характерна черта на управляващите ни псевдополитици", коментират ранобудните студенти.

Младежите са силно притеснени, че такова поведение може да доведе до сериозно влошаване в отношенията между България и Франция.

„Заради системното безочие и откровена наглост в поведението на нашите политици, ние, младите хора на България, в продължение на над седем месеца активно се борим за оставка - както на управляващите, така и на порочния неморален модел на политическа самозабрава", пишат младите хора.

Според тях е абсолютно недопустимо функционирането на настоящото правителство да зависи от коалиционен партньор като „Атака", действията на чиито представители и председател с всеки изминал ден ставали все по-обезпокоителни.

„За съжаление, при инцидента на летище „Варна", ние за пореден път станахме свидетели на изключително грозни и срамни прояви, които носят след себе си неблагоприятни последици за България. За съжаление, заради прекомерното вкопчване във властта от хора, които се водят не от националния, а от бизнес интереса на една група хора, българските граждани за пореден път трябваше да изтърпят срама от това, името на страната ни да бъде замесвано в инциденти от такъв тип", посочват ранобудните.

Според младежите още по-притеснителен бил фактът, че нито една от медиите, близки до властта, не отразили позицията на френската страна, представена на сайта на посолството.

Липсата на официална реакция от страна на българското правителство пък за пореден път доказало това, което те повтаряли от над 220 дни - че това правителство нямало място в управлението на страната.

„Ние, младото поколение на България, твърдо заявяваме, че веднъж, когато най-накрая бъдем оставени да поемем глътка въздух от задушаващата неморалност и порочност на политическата класа, ще бъдем категоричен гарант за приобщаването на България към семейството на модерните европейски държави. Нашият поглед е насочен напред, към Европа, изтъкват още студентите.

Накрая ранобудните призовават Франция да не се отказва от България, въпреки че имали етичното право да се откажат от каквито и да е взаимодействия с това правителство, защото тук имало млади хора, които само чакат да бъдат оставени да дишат и да бъдат пуснати на свобода.