Министърът на културата Вежди Рашидов е отказал да се кандидатира за академик, съобщават от културното министерство.

"Най-искрено искам да благодаря на Вас, както и на акад. Светлин Русев, акад. Благовест Сендов, акад. Пламен Карталов, акад. Антон Дончев и акад. Людмил Стайков за номинирането ми за академик на Българската академия на науките", пише Рашидов до БАН.

Този акт събудил в него задоволство от това, че бил забелязан. Едновременно с това събудил и размисъл и сериозен анализ за това къде се намирал и каква била ситуацията.

"Лично аз смятам, че подобен род звания и титли би трябвало да се дават не за прослужени години и юбилеи, а за заслуги към българската наука, култура, изкуство, без значение от възрастта. Единственият фактор е приносът както на учените, така и на таланта на хората в културата. А за всичко това всеки един от нас има своята творческа биография", изтъкнал културният министър.

Той уведомява БАН, че няма да подаде необходимите документи за по-нататъшно обсъждане на кандидатурата му за академик, като искрено желаел името му да не се коментира по никакъв повод относно каквито и да е звания и титли.

"Нека да е ясно на всички -  аз няма да се кандидатирам за академик. А за оценката - искрено Ви благодаря. Оставам с преклонение, респект и уважение към българската наука, изкуство и култура", завършва Вежди Рашидов.

Припомняме, министърът на културата беше предложен за академик на БАН в рамките на конкурс за академици, публикуван на сайта на академията.

Рашидов беше предложен за академик в областта на изкуството и изкуствознанието. Той получи една номинация.