Скандалите през месец август и високият градус на политическо напрежение се отразиха на основните индикатори, които изследователски център "Тренд", залага в ежемесечните си проучвания.
Никоя институция не остава незасегната от общественото недоволство, обобщават социолозите, на база проучване сред 1006 пълнолетни граждани. Изследването е направено между 4 и 11 септември.

В очакванията за бъдещето на страната се отчита динамика, въпреки че оптимистите продължават да са повече (47%) от песимистите (43%). На въпрос: "Вие лично оптимист или песимист сте за бъдещето на България", в последните три месеца отговорите са следните - оптимистите през юли, август и септември са съответно 48%, 51% и 47%. Песимистите са 40% през юли, 39% през август, а през септември те вече са 43%.

Президентът подписа указа за Младен Маринов
Обновена

Президентът подписа указа за Младен Маринов

И пусна критичен коментар във фейсбук профила си

Понижена е оценката за работата на парламента в последните три месеца. През септември 20% от анкетираните декларират, че имат положителна оценка за работата на институцията срещу 69%, които не я одобряват. 
Одобрението спада от 24% през юли, 22% през август, 20% през септември. Неодобрението се увеличава от 64% през юли и твърдото 69% през август и септември.  

Спад има и в оценката спрямо правителството. Според социолозите спадът е само през септември без да се отчита негативна тенденция за няколко месеца.

По данните им през юли и август положителната оценка за правителството е 33%, през септември - 28%. Същевременно отрицателната оценка за дейността на правителството расте от 56% през юли, 58% през август до 61% през септември.

В оценката за работата на президента също се отбелязва негативна динамика, като отрицателните оценки се повишават с 5% - от 22 до 28% за последните три месеца. Положителните оценки за дейността на държавния глава падат с 3% от 61% до 59% от юли до септември.

Въпреки негативния тренд и на индикатора за необходимост от предсрочни парламентарни избори, 53% от анкетираните смятат, че правителството ще изкара пълен мандат.

Независимо от негативната тенденция относно оценката на основните институции, партийните предпочитания на българите се запазват сходни с предишните месеци. Дистанцията между двете основни партии се запазва на около 3%. За ГЕРБ биха гласували 22,9% от анкетираните през септември, за БСП - 19,7%.

ДПС и Обединени патриоти остават с разлика в рамките на един процент. В сравнителен план, с предишните месеци, разликите са в рамките на статистическата грешка.

Снимка 379080

Източник: ТРЕНД

Според 55% от всички запитани, оставките на министрите на вътрешните работи, регионалното развитие и транспорта няма да внесат промяна в работата на кабинета. 15% смятат, че правителството ще се подобри след кадровите смени, а 9% остават скептични.