Грешно и неправилно е решението България да бъде отрязана за Шенген. Тази позиция изрази пред медиите бившият външен министър Екатерина Захариева след заседанието на външната парламентарна комисия. Надявам се съвсем скоро, още пролетта на другата година, това решение отново да бъде поставено на дневен ред, изтъкна депутатът от ГЕРБ.

От 2012 страната ни изпълнява критериите. По думите на Захариева е несправедливо България и Румъния да са извън Шенген.

Външният министър Николай Милков увери, че продължаваме до края битката за Шенген. Изпълнили сме си условията, никога не сме имали по-голяма подкрепа, каза първият ни дипломат. Той се надява през март 2023 да влезем в Шенген.

Социалистът Кристиян Вигенин изтъкна, че решението е очаквано и разочароващо. Но не трябва и да ни обезсърчава. Отново трябвало да се постави темата. Явно ще трябва да се работи по-активно със страните, които изразиха опасения, по думите на Вигенин.

Ивайло Мирчев от ДБ смята, че всички трябва да запретнат ръкави и през 2023 да влезем в Шенген. Това трябва да е урок за цялата политическа класа, смята той. Сега не трябвало да се търсят виновни.

Даниел Лорер от ПП посочи, че решението за Шенген не е чак толкова лошо, защото членството ни се отлагало за началото на следващата година.