Студенков Началникът на служба "Военна информация" генерал Пламен Студенков е предупредил за много сериозни рискове и заплахи за втория български контингент, който заминава за Кербала.
Това стана ясно по време на втория ден от работата на парламентарната Комисия по външна политика, отбрана и сигурност, която изслушва доклади за случилото се в Кербала.

Според депутати от СДС и от БСП спешно трябва да се изготви механизъм за намаляване на военните рискове за контингента ни в Ирак.
Последните информации сочели, че ситуацията там ще се усложнява по време на втория български контингент.

Според ген.Студенков сериозните заплахи са свързани най-вече покрай няколко религиозни празника в Ирак, както и около рождената дата на Саддам Хюсеин - 28 април.
Министърът на отбраната Николай Свинаров и шефът на Генщаба Ген.Колев не са коментирали тези данни.

Припомняме обаче, че генерал Колев определи като недостатъчна разузнавателната информация. Според депутати от комисията, цитирани от БиТиВи, имало спор между ген. Колев и ген. Студенков за статута на служба "Военна информация".

Ген.Колев предлага тя да е на подчинение на Генералния щаб, докато министър Свинаров и ген. Студенков не са съгласни.

•Със сигурност знам, че когато служба "Военна информация" е на подчинение на министъра на отбраната, пълна информация имат - президент, премиер и началникът на Генералния щаб. Някой да ми каже схема, в която кръгът от лица трябва да е друг,• коментира военният вминистър.

Междувременно стана ясно, че първата група от 2-ия ни батальон успешно е кацнала в базов лагер на път за Кербала.
От пресцентъра на военното ведомство разпространиха кореспондеция на зам.главния редактор на в-к "Българска армия", който е в състава на контингента ни. Той съобщава, че настроението сред бойците ни е добро. В района на летището се движат множество джипове “Хамър”, наоколо се виждат многобройни палаткови лагери и хиляди войници от различни националности в пустинни униформи, пише още Красен Бучков, уточнявайки, че температурата е около 20 градуса.