Тази вечер са били нанесени промени в текста на коалиционното споразумение за ново правителство. Това обаче все още не е окончателният вид на документа, съобщи bTV.

Четирите партии в коалицията ще имат представителство в него според получените гласове на изборите. Като брой вицепремиери - "Продължаваме промяната" (ПП) ще имат двама, а "Има такъв народ" (ИТН), БСП и "Да, България" - по един.

Коалиционното споразумение: 5 вицепремиера, всяка партия със съветник в министерство

Коалиционното споразумение: 5 вицепремиера, всяка партия със съветник в министерство

Асен Василев обеща споразумението да бъде публично

Асен Василев ще бъде вицепремиер и финансов министър. Калина Константинова ще бъде вицепремиер с отговорност за ефективното управление.

Става ясно, че се закрива Държавната петролна агенция. Агенцията за българите в чужбина пък преминава към Министерство на външните работи. За всички болници пък ще отговаря здравното министерство.

Също така, ББР и Българската агенция за инвестиции ще са към новото ведомство за растеж и иновации.

ДСБ и Зелените подкрепят коалиционното споразумение, "Да, България" все още мисли

ДСБ и Зелените подкрепят коалиционното споразумение, "Да, България" все още мисли

Коалиционното споразумение предвижда петима вицепремиери, като всяка партия със съветник в министерство

Припомняме, че по-рано днес съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев обеща, че окончателният вариант на коалиционното споразумение ще бъде готов днес.

Споразумението вероятно ще е готово преди края на седмицата, а идеята е правителството да се конструира възможно най-бързо, съобщи още Василев. От думите му стана ясно още, че партиите са се разбрали всяка от тях да има съветник в министерствата, за да няма монопол.

В коалиционното споразумение е заложен 4-годишен мандат за управление. Споразумението ще бъде публикувано публично.

Тази вечер стана ясно, че ДСБ, Зелените и "Да, България" подкрепят споразумението.

И "Да, България" даде съгласие за коалиционното споразумение

И "Да, България" даде съгласие за коалиционното споразумение

Стана ясно, че то е претърпяло корекции

Тази седмица в последователни два дни се проведоха консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии в 47-то Народно събрание. До края на седмицата се очаква да бъде връчен мандата на първата политическа сила и победител на последните избори - "Продължаваме промяната" с лидери Кирил Петков и Асен Василев, които водят преговори за съставяне на коалиционно правителство още от деня след изборите, 14 ноември.

Разговори в публичен формат, с излъчване онлайн, бяха проведени в 18 работни групи по основни сектори и политики, като в срещите участваха четвъртата, петата и шестата политически сили в парламента - БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Не бяха поканени за разговори от ГЕРБ/СДС, които са втора по големина парламентарна сила, и третите ДПС, както и най-малката и най-нова парламентарно представена партия "Възраждане".

"Демократична България“ очаква три министерски поста

"Демократична България“ очаква три министерски поста

Надеждата им е в петък да стане ясно