Ще се проведе референдум, който е насочен срещу ДПС. Това свое убеждение изрази лидерът на ДПС Лютви Местан в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите му, първият тур на частичните местни избори в Сърница е бил най-яркото доказателство, че няма нужда от задължителен вот, защото когато избирателите са реално мотивирани, те излизали и гласували.

"Политиците се опитват да прехвърлят отговорността за ниската избирателната активност на избирателите", подчерта Местан и допълни, че е напълно съгласен, че е проблем ниската избирателната активност, тъй като представителността на институциите е по-ниска.

"Грешни сметки. Нека въведат и задължителен вот. Уверявам ви, че ако проследите вота за ДПС от 1990 г. досега, ще се убедите, че има една уникална динамика във вота за ДПС. Постигали сме стойности от 290 хил. до 611 хил. гласа. Колкото е по-висока избирателната активност, толкова е по-висока подкрепата за ДПС", сигурен е лидерът на движението.

Според Местан ГЕРБ си изтървали нервите в Сърница и не чули техния призив да оставят сърничани спокойно да изберат кой да ги представлява като кмет.

По думите му, вотът там е бил неприятна изненада за политическите опоненти на ДПС, при положение че в момента кметовете на трите села Сърница, Побит камък и Медени поляни са от ГЕРБ.

"На 15 март всички политически сили получихме един много голям урок за голяма политическа култура и отговорност от жителите на община Сърница. По наши данни близо 100% от жителите на Сърница, които в деня на изборите са били там, са упражнили вота си", изтъкна председателят на ДПС.

Родопчанинът не може да бъде подкупен, отново посочи лидерът на Движението. Той коментира на какво е символ часовникът с логото на ДПС. По думите му, такъв часовник трябва да стои в къщите на хората от Сърница, за да напомня, че има политическа сила, която превърнала в своя кауза тяхната мечта. Запитан как може хората да мечтаят Сърница да се обособи в община на фона на бедността, в която живеят, Местан отговори, че разстоянието между Сърница и Велинград е 48 км, което в зимно време се изминава за два часа.

"Тези хорица трябваше да пътуват 2 часа през зимата, за да си разрешат административни проблеми", поясни той.

Според Лютви Местан някой се опитвал да представи ДПС като универсално зло, за да бъдели оправдани всички репресивни действия срещу тях. Той се обърна към всички политически сили и лично към Бойко Борисов и заяви, че не трябва предстоящите местни избори да се провеждат по начина, по който протече вотът през 2011 година.

Относно дали Местан би бил отново кафе с Борисов, лидерът на ДПС напомни, че кафето е символ на диалога, а диалогът в политиката е задължителен.