Премиерът ще е на ГЕРБ. Това стана ясно от думите на лидера на ДСБ Радан Кънев след консултациите при държавния глава с групата на Реформаторския блок.

Реформаторите искат МВР, ГЕРБ не го дават
Още...

Разговорите били съвсем обичайни. Реформаторите представили на Плевнелиев програмната си декларация, която ще бъде подписана с ГЕРБ.

Много задълбочено с екипа на президента обсъдихме мерките за съдебна реформа, подчерта Кънев.

Мерките в програмната декларация били детайлно и отговорно разписани. Не става въпрос за едно плакетно изявление, а за мерки, които, ако бъдат осъществени, действително ще променим българското правосъдие, категоричен е Кънев.

Утре има консултации между ГЕРБ и президента, на които щели да обсъждат състава на кабинета. ГЕРБ ще предложи премиер и ние ще подкрепим този премиер, заяви Кънев.

Реформаторите имат обаче свое условие, за да подкрепят предложения от ГЕРБ министър-председател на страната ни, а именно - подробно коалиционно споразумение, програмна декларация и осигурено парламентарно мнозинство.

В 13 часа в НС започнаха окончателните преговори между лидерите на ГЕРБ и РБ
Още...

„Хипотезата ГЕРБ да предложат мен за премиер е с изключително малък шанс", призна Радан Кънев и заяви, че не е получавал предложение от Бойко Борисов да застане начело на новото правителство на страната ни.
Много е вероятно съвсем скоро да има правителство", загатна обаче Кънев.

Още днес в рамките на поредните си разговори с преговорния екип на ГЕРБ от Реформаторския блок ще представят своите предложения за министри, като техните имена и бройка Кънев остави за изненада. „Не са нито 8, нито 10. Те отговарят на получения от нас резултат на изборите", отбеляза все пак лидерът на ДСБ.

От думите му стана ясно още, че новите коалиционни партньори трябва да търсят подкрепа за управленската програма на новия кабинет от всички политически сили в 43-тото Народно събрание, които са заявили готовност за реформи. Въпросната програма обаче се одобрява до един месец след гласуването му в Народното събрание.

Ако има такова правителство, то ще има изключително подробна и ангажирана по срокове програма", обеща Радан Кънев и се похвали, че подготвяната програмна декларация между РБ и ГЕРБ е най-подробният до момента документ в новата българска история. „До момента много пъти са избирани министри без никаква програма, което е много лоша практика. Подобно нещо няма да се случи. Ще има ново ниво на коалиционна култура", се зарече още реформаторът.