Реформаторският блок не гласува предложението на Радан Кънев за изключване на партията „Синьо единство" на Надежда Нейнски.

Това стана ясно от прессъобщение на „Синьо единство", изпратено до медиите.

Електронното издание на в. „Капитал" съобщи, че на продължилото над 3 часа заседание е даден срок на партия "Синьо единство" до четвъртък да реши дали ще се присъедини към споразумението, по което останалите пет партии от обединението са  постигнали съгласие.

Гражданският съвет на блока днес гласува основните параметри на споразумението, което петте партии ще подпишат в четвъртък.

"Готовността на "Синьо единство" да се приъедини е въпрос на време", каза зам.-председателят на ДСБ Петър Москов. И добави, че формацията на Нейнски има време да изработи собствената си позиция и да гласува, ако реши, че тези правила са добри.

Лидерът на "Синьо едниство" Христо Панчугов обаче прие това условие като натиск от страна на останалите партии от обединението.

"Предложението на Радан Кънев не беше въобще гласувано. Днес бяха приети параметрите, около които така или иначе консенсус в блока няма. Така че аз не мога да го тълкувам другояче, освен като форма на натиск спрямо "Синьо единство" да приеме неща, които така или иначе сме заявили, че според нас не отговарят на начина, по който си представяме Реформаторския блок." - заяви  Панчугов.
"За мен конкретно блокът беше създаден с ясни цели - с това, че партиите вътре са партньори в това да променят България. И с това, че партиите полагат равни усилия в тази посока. Изведнъж разговорът стана различен и заприлича на някакъв тип пазарене. Нещо, в което аз категорично отказвам да участвам." - коментира председателят на "Синьо единство" пред „Капитал".

От партията уточниха, че предстои ръководството да се събере и да обсъди въпроса.

Неофициално от формацията на Нейнски казаха, че най-спорният въпрос засега си остава точката от споразумението за квотния принцип при определянето на представителите от партиите, както в изпълнителния съвет, така и при подреждането на листите за парламентарните и местните избори. В споразумението се предлага това да става по формулата - 4-3-3-2-1-1, твърдят от преговарящите екипи. Съответно 4 за "Движение България на гражданите", по три за Демократи за силна България и СДС, две за Народна партия "Свобода и достойнство" и по един за БЗНС и "Синьо единство".

Надежда Нейнски присъства на заседанието на Гражданския съвет, но след края му отказа да коментира ситуацията пред журналисти.

След срещата на съвета стана ясно и как ще се структурира дясното обединение. Реформаторският блок ще се управлява от изпълнителен съвет от около 20 души, който ще има председателство и говорител. Съставът на председателството ще е от 7 души - по един представител от партия и един член на гражданския съвет.

Говорителят ще се избира от изпълнителния съвет. Най-вероятно лидерът на ДСБ Радан Кънев ще бъде и говорител на Реформаторския блок.

"Решенията в ръководния орган на обединението - изпълнителния съвет, ще се вземат със 75% от гласовете от присъстващите.", каза Петър Москов. Около 35% от състава на съвета според него ще са представители на гражданската квота, които ще могат да блокират решенията.

Очаква се споразумението за Реформаторския блок да бъде подписано в четвъртък.