Лидерът на ДСБ Радан Кънев е предложил изваждането от Реформаторския блок на „Синьо единство" на Надежда Нейнски, информира capital.bg.

Това става дни преди на 20 декември окончателно да бъде подписано споразумението между шестте партии от блока за обединение в политически съюз.

В потвърждение на тази информация е и отменената в последния момент утрешна пресконференция на групата по външна политика към Реформаторския блок, в която трябваше да вземе участие и Надежда Нейнски.

Така реформаторите са на път да намалеят с още една формация, след като преди време Зелените взеха решение да излязат от блока.

Един от вероятните мотиви за скъсването на отношенията със "Синьо единство" са различията, които формацията на Нейнски има с останалите партии от Реформаторския блок по въпроса как да се структурира обединението - дали блока да бъде партия или коалиция от партии. Още от началото на сформирането на дясното обединение от "Синьо единство" настояват обединението да стане единна партия.

Другата вероятна причина за разрива е, че от формацията на Нейнски категорично се противопоставят на квотния принцип при определянето на ръководството на Реформаторския блок и при избора на кандидати на дясното обединение за листите за депутати и общински съветници.

ДСБ, ДБГ и СДС предлагат в изпълнителния съвет на Реформаторския блок и при определянето на кандидатите на дясното обединение за участие в парламентарните и местните избори да се вземат резултатите от последните избори за Народно събрание. От "Синьо единство" настояват това да става на базата на социологически сондажи за всеки един кандидат и тежестта му като подкрепа сред избирателите.

Според друга версия обаче самото „Синьо единство” иска да излезе от блока на реформаторите, поради несъгласието на Надежда Нейнски с принципа на определяне водачеството на евентуална обща листа за евроизборите. Официално този въпрос все още не е обсъждан в блока, но неофициално като евентуален водач на листата за евродепутати се сочи лидерът на ДБГ Меглена Кунева. Другият неофициален претендент беше Надежда Нейнски.

Говори се също и за близост между формацията на Надежда и Мартин Димитров с ГЕРБ.