Реформаторският блок подкрепя Инициативния комитет за събиране на подписка за иницииране на референдум по въпросите, зададени от държавния глава Росен Плевнелиев.

Зададените въпроси от президента, по думите на Радан Кънев, дават редица възможности за законодателя. Така например един мажоритарен вот може да дава възможност и за преференциално пренареждане на листата.

Лидерът на ДСБ каза още, че електронното гласуване също има няколко варианта.

Според Кънев това е пътят, по който българското общество минава от протест към промяна. Структурите на РБ ще участват в събирането на подписите, увери още той.

„Знаем как се прави и ще постигнем добри резултати", изтъкна Кънев.

Реформаторският блок е "за" мажоритарен елемент във вота, "за" електронно гласуване. Реформаторите са готови да съдействат на инициативния комитет.

Смятаме, че е необходимо да се инициира един референдум как да изглежда избирателната ни система, каза Александър Кьосев от инициативния комитет. Българските граждани трябва сами да решават бъдещето си, според него.

Днес е било постигнато пълно единомислие и затова в края на пресконференцията в централата на ДСБ започна събирането на подписката.

Припомняме, вчера комитетът се срещна в парламента и с Бойко Борисов, който също ги увери, че ГЕРБ ще съдейства за организиране на подписката.