Парламентарната група на Реформаторския блок не е и няма да бъде пречка за съставяне на дясноцентристко правителство, обяви Меглена Кунева след заседанието на ПГ на Реформаторския блок, което се проведе след срещата на лидерите на партии в парламента, инициирана от Бойко Борисов.

ГЕРБ-РБ-ПФ е форматът, на който обаче реформаторите настояват. Те искат мнозинство в НС. Реформаторите искат срещи с ГЕРБ и патриотите за търсене на широка подкрепа.

Те настояват за бързо провеждане на трипартийна среща.

Смятаме, че днешната среща между 7 партии може да има само консултативен характер и на такива срещи съгласие между три партии не може да се постигне, убеден е и Радан Кънев. За постигането на такова мнозинство, за каквото реформаторите настояват, са нужни, по думите му, срещи на РБ както с ГЕРБ, така и с ПФ.
Най-вероятно ще има трипартийно правителство, категоричен е Кънев. Нека все пак положим усилия в тази посока, коментира той.

На днешната среща с Бойко Борисов в кабинета на Цецка Цачева - заедно с останалите лидери на парламентарни формации, били обсъдени очертаните вчера от лидера на ГЕРБ опции за управление на страната.

От срещата в централата на ГЕРБ преди дни пък реформаторите си тръгнали с усещането, че са част от мнозинство и то можело да изнесе голяма част от нужните за страната реформи.

Днес ситуацията беше различна, не заради нас, подчертавам и искам да стане много ясно това - не заради Реформаторския блок, ние държим на думата си, държим на позицията си и се надяваме да я доведем до колкото се може по-успешен край, подчерта Меглена Кунева.

Промяната беше настъпила в други двама от партньорите - ПФ и ГЕРБ, не зная защо това се е случило, информира медиите в парламента тя. РБ обаче няма да спъват съставянето на дясно правителство. Това е много важно да стане ясно, изтъкна Кунева, без да се изясни обаче дали позицията им остава толкова категорична и при евентуална коалиция на малцинството.

Реформаторите смятат, че тяхната богата коалиционна култура можела да е много полезна за страната в този момент.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов от своя страна се ядоса на позицията на реформаторите. Винаги сме казвали, че ще участваме във всякакви срещи, така отговори той на въпрос дали ПФ ще участва в среща с ГЕРБ и РБ.
Всеки се върти на половин час, аз ще отговарям заради тях ли, изтъкна той на излизане от парламента. Не мога да отговарям за всеки, завъртял си мнението, подчерта Симеонов.