Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров обяви, че кандидатурата на Димитър Костов за подуправител, отговарящ за "Банков надзор", будела сериозни притеснения.

"Той е част от кабинета на Жан Виденов. По време на този кабинет доста банки в България фалират. При това положение и след случая "КТБ" същият човек да бъде предлаган за подуправител и то на "Банков надзор" - на нас не ни изглежда подходящо", коментира Димитров пред БНР.

Подобна кандидатура не може да бъде подкрепена, отсече депутатът.

От своя страна Камен Тошков, който е бивш подуправител на БНБ, отговарял за "Банков надзор", заяви, че излишно се полемизирала темата дали новият управител на БНБ ще работи с хора от стария екип, важно било какви специалисти са те.

Новият гуверньор Димитър Радев още вчера заяви намерение да остави Калин Христов и Димитър Костов в Управителния съвет на Централната банка. Калин Христов, чийто мандат изтича през есента, ще запази и ресора си - управление "Емисионно". Димитър Костов ще поеме ключовия "Банков надзор", въпреки че в момента ръководи управление "Банково". Неговото място се очаква да заеме Нина Стоянова, която в момента е главен юрисконсулт в БНБ.

Не виждам големи сътресения и ми се струва преувеличено да се свързва екипът със случая "КТБ" и на тази база да се правят някакви изводи, коментира още Камен Тошков.