Реформаторският блок няма да влезе в коалиция на малцинството, това е безсмислено. Коалиция се прави, за да имаш мнозинство.
Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Трайчо Трайков.

"Трябва да има коалиционно споразумение, защото всичко останало не е част от управлението. Ако в него бъде записано какво трябва да се свърши и в какви срокове, тогава вече ще бъде по-лесно да се определи от кого да бъде свършено", коментира Трайков.

На въпрос коя да е третата формация, която да участва в бъдещото управление, той заяви, че по метода на изключването има само един вариант и това е Патриотичният фронт, който обаче не иска да участва по начина, по който ГЕРБ и Реформаторите си представят.

"Все още нищо не е окончателно и се водят консултации", допълни Трайчо Трайков.

Той подчерта, че няма смисъл, ако Реформаторският блок влезе в правителство с хоризонт до юли догодина. Те биха влезли в правителство, само ако имат шанс да свършат нещата, които са важни за тях и за страната.

Трайков бе категоричен, че реформаторите не са имали резерви към избора на Цецка Цачева за шеф на парламента и че Радан Кънев не му е споделил защо е гласувал "въздържал се".

Според него предложеният втори вариант вчера от Бойко Борисов за избори 2 в 1 с президентските след 2 години е по-реалистичен, отколкото първия - за избори 2 в 1 догодина. Защото така би имало повече време за реформи в съдебната власт. Иначе пълния мандат не бил по-различен, защото реформи се правели първата и втората година, а не третата и четвъртата.

Трайчо Трайков се различава от общото мнение, че е фатално да има предсрочни избори през зимата.
"Да, не е добре във време на годината, когато трябва да се приема бюджета да се отива на избори, но в никакъв случай това не е фатално", завърши той.