Президентът Румен Радев и генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар обсъдиха състоянието на медийната среда в България. Това се случи на среща на "Дондуков" 2 днес, в която участва и Полин Адес-Мевел, говорител и ръководител на отдел "Европейски съюз и Балкани" в организацията.

Двамата повдигнаха и темите за доверието на гражданите в медиите, професионалните стандарти в журналистиката, моделите за финансиране на българските медии и подходите за отстояване на независимостта на редакционната политика.

Според държавния глава 111-ото място на България в Индекса за свободата на пресата на "Репортери без граници" е тревожно, най-вече заради установените проблеми в медийната сфера. На срещата беше посочено, че състоянието на медийната среда у нас се дължи на липсата на всеобхватен медиен закон, който да задава стандарти и да регулира дейността на всички медии.

България остава на 111-о място в света по свобода на медиите

България остава на 111-о място в света по свобода на медиите

Изпреварват ни дори страни като Косово, Албания, Босна, Черна гора и Сърбия, които не са в ЕС

Радев заяви, че финансирането е ключов въпрос за гарантирането на свободата и плурализма в медиите, поради което са необходими ясни критерии за достъп до европейско финансиране и справедливото им разпределение.

От своя страна Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел изразиха загриженост, че в последните 13 години в България се наблюдава устойчива тенденция на влошаване на свободата на словото. Те откроиха като проблем пред страната ни липсата на ефективни резултати в разследването на случаи на нападение и заплахи срещу български разследващи журналисти.

Според тях българските институции трябва да приемат адекватно законодателство, което да гарантира независимостта на редакционната политика в медиите от политическа и икономическа зависимост, както и за безопасността на разследващите журналисти.

"Репортери без граници" ужасени от политическия натиск върху БНР

"Репортери без граници" ужасени от политическия натиск върху БНР

Съдебният тормоз над независимите медии се е засилил драстично през последните месеци