ЦИК пропусна възможността да поправи сериозната грешка на РИК-Стара Загора с отказа да регистрира "Демократична България". На този фон решението за Стара Загора е абсолютно абсурдно. Това смята говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Не трябва да се наказват партиите и коалициите за работа, която ние не сме свършили, обясни позицията си в студиото на БНТ Цветозар Томов и настоя, че трябва да се регламентира начинът за подаване на документи с електронен подпис.

Всеки, който пожелае да гласува със симулатор преди изборите, ще има тази възможност, каза Томов. Той увери, че ще има достатъчно машини, за да може всяка една община да разполага с тях.

ЦИК потвърди отказа за регистрация на листата на ДБ в Стара Загора
Обновена

ЦИК потвърди отказа за регистрация на листата на ДБ в Стара Загора

Партията алармира, че Комисията се готви да "осакати" участието й в още 7 МИР-а

Говорителят на ЦИК обясни как ще се гласува на машините на 14 ноември. Накрая на гласуването машините произвеждат две контролни разписки, ако хората са гласували и за двата избора, или съответно само една разписка, ако са гласували само за един от изборите. Ще се гласува само с една карта, тя не трябва да се вкарва докрай като банкова карта, а до средата, за да не стане беля. Процедурата не е по-сложна.

Самото гласуване ще бъде по-дълго с 50% като време, но не е трудно и хората ще го видят, уточни Томов. Където има по-голям наплив на избиратели, ще има по две машини в избирателните секции. Не е изключено и гласуването с хартия, като с такъв тип бюлетини ще се гласува в секциите под 300 избиратели.

ЦИК още разсъждава колко кутии за разписки да има

ЦИК още разсъждава колко кутии за разписки да има

Три бутона на машините за изборите на 14 ноември

Томов каза, че всяка нова форма на гласуване може да предизвика известен отлив на гласуване. Като се натрупа опит с новата технология, ефектът на отлива на гласуване изчезва, уточни Томов, който не е убеден, че машините отказват хората да гласуват.

Цветозар Томов очаква на изборите 2 в 1 да има много по-голяма избирателна активност и към урните да отидат над 3 млн. души. ЦИК ще вземе по-сериозни мерки за дезинфекция на изборните помещения, но Томов е притеснен какво ще правят с карантинираните. Той увери, че ако се стигне до балотаж, софтуерът ще може да бъде настроен, но ще има проблем с логистиката на машините в чужбина за балотажа.

Според него българските пощи са по-сигурни, отколкото гласуване онлайн.

ЦИК уверява: Няма да има затруднения и опашки на изборите

ЦИК уверява: Няма да има затруднения и опашки на изборите

Все още няма яснота дали гласоподавателите ще пускат разписките си