Бившият началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Михо Михов се загрижи за "психическото здраве" на държавните ни ръководители в ефира на bTV. Повод за неговото притеснение бе изказване на президента Росен Плевнелиев, в което той заяви, че разпад на ЕС ще бъде последван от война.

ЕС е единствената рецепта за мир, убеждава Плевнелиев

ЕС е единствената рецепта за мир, убеждава Плевнелиев

Българите се гордеем, че винаги сме част от европейското решение, подчерта той

В студиото на „Тази сутрин” генералът посочи, че правителственият доклад за националната сигурност е със заключението, че в региона няма условия за конфликт. По думите му „внушения, които се внасят от зад граница” водят до смут сред експертите. Заради това и от АБВ, чийто депутат е ген. Михов, искат да се изясни какво се говори с чуждестранни представители, „били те и съюзници”.

Ген. Михов посочи, че „напоследък се създават условия за формиране на фронтове в черноморско-каспийския и балтийския региони”, като инициативите за съвместни действия на черноморските страни и за формиране на многонационална бригада на източния фланг на НАТО са ясно „послание” към Русия – макар българският анализ да не показва риск от конфликт.

Според бившия военен обещаните в срещата на НАТО в Уелс 2% от БВП за отбрана и определянето на сериозни заплахи от Изток са били "импровизация". Към момента те не са получили реален израз.

Именно заради това и депутатите ще изслушат военния министър Николай Ненчев и външния Даниел Митов, за да стане ясно какъв мандат ще имат те за срещата на пакта във Варшава и "за какви цели сме готови да предоставим сили".

"Българската армия ще изпита не само приемствен колапс, но и липса на личен състав – близо една бригада липсва, къде ще ги раздаваме?", запита Михов. По думите му армията се нуждае не просто от модернизация, а от превъоръжаване. Фундаментът на трите вида въоръжени сили все още не е разрушен фатално, смята ген. Михов.