Членовете на Съвета по отбрана към Министерството на отбраната одобриха инвестиционния проект за придобиването на нов тип боен изтребител, съобщи БНР.

От Министерството на отбраната съобщиха за news.bg, че заседанието се е провело преди два дни, но информация за това решение става достояние едва днес.

Решиха да купим нов изтребител, дотогава поляци ни ремонтират МиГ-овете

Решиха да купим нов изтребител, дотогава поляци ни ремонтират МиГ-овете

До 30 юни внасяме в МС проект за нов многоцелеви самолет и започваме процедура по неговото придобиване. Тази новина съобщи военният министър Николай Ненчев след заседанието на комисията по отбрана в парламента.

Преди проектът за нов изтребител да бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет, той трябва да премине през междуведомствено съгласуване.

Припомняме, още през юни м.г. от министерството поискаха мандат за избор на боен самолет за армията ни. „След консултации с политическите сили в парламента и широка дискусия в Комисията по отбрана, поех ангажимент до края на месец юни да подготвя необходимите документи, за да може до края на тази година да имаме визия за новия боен самолет", заяви тогава министър Ненчев.

Започваме да избираме многоцелеви изтребител

Започваме да избираме многоцелеви изтребител

Ненчев нямал да допусне да приземим бойната авиация

„В никакъв случай няма да допусна да приземим бойната авиация", заяви тогава той. След това имаше оставка на командващия на ВВС ген. Румен Радев, която не бе приета от премиера Бойко Борисов, решение, че и чужди самолети може да охраняват небето ни заедно с нашите ВВС, спорове дали това не е приземяване на българската авиация.

Междувременно финансовият министър Владислав Горанов загатна, че може да закупим половин ескадрила. Според досегашните проучвания възможността за избор беше между нов "Грипен" от Швеция, употребяван "Юрофайтър" от Италия и употребяван (трета ръка) F16 от Португалия.

Запознати твърдят, че ако договорът бъде подписан, първата вноска може евентуално да се заплати със заложените в настоящия бюджет 80 млн. лева целево финансиране за Военновъздушните сили. Тези пари трябва да бъдат гласувани в парламента.

Въпросите за техническите параметри и за процедурата на закупуване на изтребителите са много. Вариантите, които до сега са известни са с пряко договаряне с определени страни или с конкурс. Запознати припомнят, че за обучението на техническия и наземния екипаж, за поддръжата на подобна техника също се изисква време и значителен ресурс. Каквото и да е решението, е необходимо да се предвиди и подготовката, и техническото обслужване на самолетите.

Военните носят отговорност за купуване на нов изтребител, припомня депутат

Военните носят отговорност за купуване на нов изтребител, припомня депутат

Депутатите не могат да се месят в тези процедури

Предишното заседание на Съвета по отбрана бе отложено под предлог, че нито един от депутатите от ресорната комисия не се отзова на поканата на военния министър Николай Ненчев да присъства на заседанието, което по принцип включва заместник-министрите на отбраната, началника на политическия кабинет, постоянния секретар на отбраната, началника на отбраната и неговите заместници, командващия на Съвместното оперативно командване, началниците на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили. По покана на министъра на отбраната може да присъстват и други лица.