Няма криза в двустранните отношения между България и Съединените щати след решението на България да подкрепи Международния наказателен съд.

Никога двете страни не са били в толкова добри отношения, заяви заместник-ръководителят на мисията на САЩ у нас Родерик Мур по време на лекцията си “Политиката на Щатите към България след 11 септември, задълбочаващо се партньорство”.

Родерик Мур подчерта, че САЩ се съобразяват с правото на България и 90-те страни, които са подписали договора за Международния наказателен съд, въпреки че го смятат за институция, която е податлива на манипулация.

Ще работим с вашето правителство за подписване на ново споразумение, което да изключва нашите, а евентуално и вашите граждани от юрисдикцията му, посочи още Родерик Мур.

На въпроса за намаляването на българската армия, той каза, че не е запознат с документи на правителството на САЩ по този въпрос.

САЩ оценява ролята на България в борбата срещу тероризма и никога преди не са осъществявани толкова много и важни визити, подчерта Мур.

Той завърши лекцията си с думите на американския президент Джордж Буш: “Винаги сме ви смятали за приятели и ще бъде чест да ви наречем съюзници”.