Неприемливо е да се регламентира „преминаването и пребиваването на съюзни чужди сили на територията на Р България". Това коментира председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание ген. Михо Михов в интервю за Нова телевизия.

Той определи като тревожна, но не и драматична тема новината за предложените от Министерството на отбраната промени в закона, които ще позволят осъществяването на функцията „еърполисинг".

Припомняме, вчера зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев обяви, че промените са необходими заради укрепването на сигурността на Югоизточния фланг на НАТО.

Ген. Михов обясни, че има подготвен законопроект в Министерство на отбраната и започва обществено обсъждане. Той посочи, че за в бъдеще, ако бъдат внесени промените, въздушното ни пространство ще може да се охранява не само от Българската армия, но и съвместно със съюзни сили. По думите му, законът се нуждае от детайлно изчистване. На този етап проектът бил в много суров вид.

Именно частта за регламентирането на преминаването и пребиваването на съюзни чужди сили у нас според ген. Михо Михов е стряскащото в проекта. Той е категоричен, че това е неприемливо и нашата 100-годишна авиация може и трябва да осигури самостоятелно охраната на въздушното пространство.

Другата предвидена промяна в закона е, че се дава право, освен на Българската армия, но и на съюзните сили да използват бойни средства. Михов е категоричен, че не бива да се натрапва на народа, че се отказваме от собствената си авиация.

Ген. Михов коментира и темата за ремонта на самолетите МИГ 29. Той обясни, че не е разговарял с Русия. „Никой не е против да усилим източния фланг на НАТО. Нека проверките на прокуратурата продължат  и да установят дали има заинтересовани лица от ремонтите на МИГ-овете ни. Нека преговорите ни с Полша да са успешни", посочи той. Ген. Михо Михов допълни, че българското правителство трябва да признае ремонта, за да са спокойни пилотите ни. Другото били интриги.