От Националния център за развитие на ромите в България заявиха на пресконференция в БТА, че искат да направят концерт.

На 24 октомври на площад "Александър Батенберг" от "Националния център за развитие на ромите в България" организират масово танцуване на хоро, за да победят омразата с музика и танц.

Вицепрезидентът и главен комисар на ромите в България на Световната ромска организация Петко Асенов покани премиера Бойко Борисов и военния министър Красимир Каракачанов да поведат хорото на българи, роми и турци, защото: "на лошото не може да се отвърне с лошо". 

Тарторите са съд, прокурор и полиция в махалите, призна ромски комисар
Обновена

Тарторите са съд, прокурор и полиция в махалите, призна ромски комисар

Петко Асенов пита прокуратурата защо не съди родителите на деца, които раждат

Според него представители на ВМРО нямат място в техните ромски махали. По думите му, ако заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки влезе в ромските махали във Видин, Враца и Монтана, ромите щели да го набият и нямало да излезе оттам. "Той не може да насажда най-голямата омраза срещу ромите", каза Асенов.

Асенов иска да знае дали премиерът Бойко Борисов също може да се намеси, защото програмата за интеграция на ромите на вицепремиера Красимир Каракачанов щяла да запали огъня в държавата.

"Тук в тази държава живеем от векове и просто няма смисъл да воюваме. Казват, че ромите трябва да си отидат в Индия, но ние живеем тук от векове и никога не сме воювали", каза още Петко Асенов.

"Не може да им буташ къщите и след това да гласуват за тази партия", негодува главният комисар на ромите. Петко Асенов определи като неверни твърденията, които бил казал евродепутатът Андрей Слабаков по някоя телевизия, че всички роми били гласували за него, като неверни.

По време на пресконференцията Асенов засегна много теми, сред които и истерията за отнемането на деца, която скоротечно изведе децата от няколко училища в Сливен, Ямбол и Казанлък. Това, което те са успели да проучат, е че кръгове се опитват да насаждат омраза и напрежение в ромските махали.

"Вярно ли е, че те насаждат омраза и се занимават със съвсем други неща? Вярно ли е, че пасторите по места вършат други неща, но не и словото на Бога? Вярно ли е, че пресцентърът на МО е замесен в истерията с децата в Сливен", запита Петко Асенов. 

И ромски организации притеснени от "обучения" по махалите

И ромски организации притеснени от "обучения" по махалите

Предлагат ромски комисари по места да работят с полицията

"Ако църквите се занимават със съвсем други неща, може ли главният прокурор да забрани тези църкви", продължи въпросите си той. За това от Националния център за развитие на ромите в България са издигнали съветник по сигурността, който да влезе във всеки един квартал и да работи с полицията, общината и с всички институции. Не може някой да идва и да създава напрежение, посочи Асенов.

Ромите очакват действия от главния прокурор Сотир Цацаров и ДАНС - да направят така, че да няма повече намеса повече в ромските махали. "Дойдоха разни мисионери заради изборите -работят и си тръгват. Как толкова години не помагат в чужбина на нашите братя роми, а идват тук да помагат", запита Петко Асенов.