Обществената дискриминация на ромската и други малцинствени групи в България остава проблем, който понякога дава отражение в инциденти с насилие между членовете на мнозинството на етническите българи и малцинството на етническите роми.

Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права.

В доклада е отделено място за ситуацията във всяка една държава по света.

Въпреки че според официално преброяване ромите в България съставят около 4.6% от населението, техният реален дял е около 6% - 7%.
Според доклада на Европейския съвет за 2002 година, има между 600 000 и 800 000 роми в страната.

Според статистическото преброяване на населението през 2001 година, етническите турци съставляват 9% от населението.
Етническите български мюсюлмани, често назовавани помаци, са отделна група славяни, чиито предци са приели мюсюлманството. Те съставляват от 2% до 3% от населението, констатира докладът на Държавния департамент.

Още от доклада:
Общинските избори през октомври 2007 са били помрачени с безпрецедентно купуване на гласове

Разпространените предубеждения за ромите продължават да играят значителна роля в обществото. Често тези мнения са споделяни и от служителите на реда. Има непрекъснати доклади за тормоз от страна на полицията, случайни арести и сигнали за насилие над ромите.

Все пак неправителствени организации са докладвали, че полицията е била по-справедлива при използване на сила в сравнение с миналите години.

Организацията за защита на човешките права съперничи с магистратите, които не винаги успяват да разрешат престъпленията, извършени срещу малцинствата.

В докада се припомня случилото се на 14-ти август в столичния квартал Красна поляна, където около 200 души от ромски произход се бунтуваха, след като бяха тръгнали слухове, че са били нападнати от група скинари.

Според сведенията скандирайки „Смърт на българите!", ромите счупили прозорците на кола и преобърнали контейнерите за боклук, се разказва в доклада.

Непосредствено след резултатите от бунта, националистически групировки като Атака и Български национален съюз обявяват планове да формират охрана от доброволци, които да потушават масови размирици, но няма данни, че тази група е била активна до края на годината, пише още в документа на Държавния департамент.

Много роми и други лица твърдят основателно, че качеството на образованието, предлагано на ромските деца, е по-лошо отколкото за другите ученици.

Безработната част сред ромите е близо 65%, като в някои региони достига 80%.

Само 10% са завършили средно училище и само 1% имат диплома за висше образование, се казва в докладът.

Констатира се, че тези фактори взети заедно с общото неблагоприятно отношение към ромите сред етническите българи и турци, допринасят за обтегнатите отношения между ромите и останалата част от обществото.

Дискриминация на работното място спрямо малцинствата, особено ромското, продължава да бъде проблем. Много роми живеят в лоши условия и нямат законна регистрация на жилищата си, посочва докладът.

Той информира и за решението на общинския съвет на Стара Загора да започне събарянето на 25 ромски къщи.
Властите съобщават, че са построени незаконно от временно пребиваващи в града и представляват заплаха ако се запалят.

Неправителствените организации отбелязват, твърди докладът, че ромите срещат трудности при кандидатстването за социални помощи и местните власти ги обезсърчават при търсенето на работа в областта на земеделието.

Много роми страдат от недостатъчен достъп до здравни грижи.