РСК МиГ и българското военно министерство подписаха рамково споразумение за поддръжка и ремонт на 12 бойни и 3 учебно-бойни самолета МиГ-29. То е с 4-годишен срок на действие, уточниха от ведомството на Красимир Каракачанов.

Споразумението бе подписано след като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка. Стойността му е 81 милиона лева. предвижда доставка на резервни части и на услуги като подмяната на резервните части ще бъде извършвана от българските инженери в авиобазата в Граф Игнатиево.

Навръх Никулден поканиха РСК МиГ за ремонт на изтребителите ни

Навръх Никулден поканиха РСК МиГ за ремонт на изтребителите ни

РСК МиГ е единствен изпълнител на поръчката, тъй като не е предоставило лиценз

С това споразумение се възстановява летателната годност на изтребителите на българските военновъздушни сили и се гарантира изпълнението на задачите по охрана на въздушното ни пространство.

Цялата документация за хода на обществената поръчка, решението за избор на изпълнител и рамковото споразумение са публикувани в интернет страницата на Министерството на отбраната, рубрика "Профил на купувача"  http://pp.mod.bg/MO-DOA-2017-068.

Това споразумение не води до отмяна или забавяне на процедурата за придобиване на нов тип многоцелеви боен самолет, подготовката на която е в напреднала фаза и се очаква до края на април да бъде внесена в Народното събрание, уточняват изрично от МО.

Пари за нов изтребител и за кораб са предвидени в Бюджет 2018

Пари за нов изтребител и за кораб са предвидени в Бюджет 2018

Обещават повече пари за личен и за социален асистент

Припомняме, още през декември 2017 г. ведомството планираше да сключи 4-годишен договор с корпорацията на стойност 81,3 милиона лева (51,4 милиона долара), но го отложи заради обжалване на украинската компания "Укринмаш".

Впоследствие Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбата на украинците и специална комисия към военното министерство е одобрила предложението на "МиГ" на 6 март, според публикуваните документи на сайта на ведомството.

Световната агенция отбелязва, че България иска да се сдобие с 8 нови изтребителя от страна член на НАТО, но процедурни спънки осуетяват осъществяването на плана.