Решението ми да не се кандидатирам за председател на политическа партия АБВ е добре мотивирано. Това заяви пред журналисти в Плевен Румен Петков, заместник-председател на АБВ, предаде БТА.

Така бившият вътрешен министър отговори на решението, взето от състоялата се по-рано днес областна конференция на АБВ в Плевен, която бе номинирала за поста председател на партията президента Георги Първанов и Румен Петков.

Петков потвърди, че няма да участва в избора с разбирането, че изграждането на партия АБВ минава през концентрацията на политическия ресурс за подготовката за местните избори.

По думите му целта на кампанията в АБВ е да покажат сплотеност и да се концентрират в излъчване на послания, сила и характер като формират политики. Петков допълни, че според него като нов политически субект в лявото пространство АБВ не създава проблеми, а ги решава като води социално обвързана политика.

Политикът от Плевен изтъкна сектора на вицепремиера Ивайло Калфин и това, че той получава силна подкрепа от АБВ и е сред най-уважаваните от обществото министри. Петков нарече изключително голямо политическо предизвикателство предстоящия пряк избор на председател на АБВ, в който ще участват всички членове и симпатизанти. В момента в АБВ членуват 12 841 души в 167 общински и районни организации. В 13 области са избрани и областни партийни ръководства.

В Плевен за областен председател днес е избран Цветан Антов, а в областното ръководство е и Румен Петков. Конференцията в Плевен е взела решение да изрази подкрепата си на ПГ на АБВ и представителите на АБВ в държавните институции.