Не трябва да допускаме легитимацията на македонизма, на идеологеми от бивша Югославия и Коминтерна да намират място в ЕС. Удивително е как Европа, която се превърна в пример за останалия свят по отношение на демокрацията и човешките права, на толерантност и резистентност към езика на омразата, е готова да загърби тези свои принципи и ценности", посочи държавният глава на брифинг в Германия президентът Румен Радев

Той смята, че идеологеми от бивша Югославия и Коминтерна ще имат дългосрочни, неблагоприятни последици за съюза и затова България, като отговорен член на ЕС, трябва да интегрира партньори, а не проблеми.

Аргументираната българска позиция по отношение на Република Северна Македония също среща разбиране, стана ясно от думите на президента Румен Радев, който изрази удовлетворение от разговорите и разбирането.

Радев: Неуместно е Северна Македония да ни поставя ултиматуми

Радев: Неуместно е Северна Македония да ни поставя ултиматуми

Аз удържах на този натиск, служебното правителство удържа, да видим редовното

"Когато работим обаче за общия европейски контекст и за европейските институции не трябва да допускаме тенденцията ни националната ни позиция за Северна Македония да става заложник на конфликта в Украйна да набира сила", добави президентът.

Относно диверсификацията на газа ще е нужно време и много усилия с изграждане на необходимата инфраструктура, с нови договори, така че това да се случи. По-важното е, че имаме пълното разбиране и подкрепа на немската страна за дерогацията и за България за вноса на петрол, обясни Радев.

Македония – нова и стара тънка червена линия

Македония – нова и стара тънка червена линия

БСП няма да се подава на натиск, ПП уверяват, че РСМ сама се е ветосала

За антиифлационните мерки в помощ на гражданите за справяне с енергийната криза, той заяви, че трябва да има адекватно решение.

Такива решения трябва да бъдат в резултат на ангажирана политика, а не под натиска на улицата и потенциални протести. Затова и българското общество продължава да очаква ясна енергийна стратегия и дългосрочни мерки, дългосрочни политики в тази област, добави той.

Българският държавен глава е категоричен, че трябва да се търси решение за възможно най-бързо прекратяване на конфликта, понеже всеки ден от тази война е загуба не само за Украйна и Русия, а за цяла Европа.

"Трябва да е ясно, че България е част от всички европейски решения и решенията на НАТО по отношение на Украйна. Но там няма императив за предоставяне на оръжие", подчерта президентът.

Сръбската църква приобщи македонската към състава си

Сръбската църква приобщи македонската към състава си

Окончателният статут на Охридската архиепископия предстои да се уточнява

Според него затова не трябва да допускаме користните призиви на някои политици да се предостави оръжие за Украйна да се опаковат като морален дългБългария има огромна историческа диаспора и тя е разположена точно в зоните на конфликта.

"Не искам с българско оръжие по един или друг начин да се убиват българи, това е недопустимо. Призивите за мир намаляват, залогът вече е победа на всяка цена, независимо от пролятата кръв и разрушенията. Вече не се мисли и за жертвите", каза Радев.

Над четири часа препирни: Изпращаме помощ на Украйна, но не и оръжие

Над четири часа препирни: Изпращаме помощ на Украйна, но не и оръжие

След редакция на редактираните вече предложения

Относно германски инвестиции в България той обясни, че германските инвестиции в България ще продължат.

"Положителното е, че от България към Германия започва да идва инженеринг и ноу-хау за подобряване на производствените процеси. Очаквам това сътрудничество да продължи да дава все по-добри резултати", каза Румен Радев.