Аз нося отговорност за назначаването на служебното правителство, не бягам от това, винаги съм се водил от критерии за почтеност и отговорност, професионализъм и това съм търсил, без оглед на техните политически пристрастия. Страхът още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция сега. Все още отишлата си власт разполага с всички механизми - и финансови, и властови, защото цялата администрация години наред е назначавана от тази власт. Има хора, които обаче могат да застанат с лицето си и да поемат тази отговорност. Това заяви пред БНР президентът Румен Радев.

С повечето хора той е работил, "някои от тях са обществено известни".

За мен най-важното е да постигна виден баланс между професионализъм, отдаденост и отговорност и, както обявих, това е кабинет на демократичното единодействие, модел за излизане от безпътицата, в която се намира България, каза Радев. 45-ото Народно събрание показа, че се намираме в безпътица, смята президентът. Той не си представя да идем на трети избори и се надява партиите да проявят благоразумие и отговорност.

Румен Радев заложи амбиция за демократично единодействие във втория си служебен кабинет

Румен Радев заложи амбиция за демократично единодействие във втория си служебен кабинет

Постави задачите: честни избори и Плана за възстановяване

"Не е добре да нямаме парламент и да ходим от избор в избор, България е парламентарна република, функция, която е била отхлабена по време на управлението на Бойко Борисов".

А служебният кабинет е възможен модел за изход от кризата, но това, което се случи в 45-ото НС, за него е "урок".

Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и върза ръцете на служебното правителство, натрупани са социални проблеми - пенсионери, здравна превенция, бизнес... Този кабинет е с вързани ръце и трябва да върши огромна по обем работа, той не може да отговори на изискванията и очакванията на обществото, отишлата си власт отказа да депозира Плана за възстановяване и устойчивост в ЕС и служебният кабинет отново е поставен в трудна ситуация.

Радев: Незаменими в политиката няма
Обновена

Радев: Незаменими в политиката няма

Предишното правителство осъществи погром над цялата администрация

Това е план, разработван година, с много секретна, недостъпна информация от Брюксел. Сега само в рамките на дни това трябва да се смели и да се вземе тежкото решение дали този план ще се хвърли върху служебното правителство, или ще се търси начин да се актуализира, обясни Радев. Той смята, че правителството ще вземе правилното решение. Президентът даде пример със санирането, за което общините чакат средства. Ако всяка година се отделя по 1 млрд. лв. за саниране, кога всеки дом в страната ще бъде саниран, попита риторично той.

Ако ние плащаме с нашите пари, след около 40-50 г. всеки дом ще бъде саниран, много хора няма да дочакат това, обясни още държавният глава, затова смята, че трябва да има внимание към тези приоритети.

По думите му трябва да се върви към модернизацията на страната, всеобхатност на бизнеса, насоченост в здравеопазване и образование и инвестициите да водят към по-висок икономически растеж.

Задачите на служебния кабинет - изборите, прозрачни институции, бизнеса в пандемията

Задачите на служебния кабинет - изборите, прозрачни институции, бизнеса в пандемията

Стефан Янев ще работи да възстанови загубеното доверие към институциите

Два примера за проекти даде Румен Радев, предложени от неговата администрация - за спешната помощ с вертолети и първия важен час за спасяване на човешки живот, както и предложението на системата за наблюдение на водите, въздуха, строежите, урбанизацията от Космоса. Радев даде пример и колко е изостанала България, което установил след срещата му с президента на Коста Рика, който му казал, че дори те имат такова наблюдение.

Политиката личи най-вече по приоритетите - ако се мисли за здравето на гражданите и модерно управление на бедствия, аварии и катастрофи. Знаете ли как се гледат язовирите у нас - с линийка...това е абсурдно. Всеки ден и час може да се знае какво се случва с язовирите, възмути се Радев.

Той се върна на служебното правителство - "Два месеца са малък срок, но вижте кои хора влизат - млади, визионери, решителни, възможно е да се допуснат грешки, но страната има нужда от амбиция за реформи, можем да заимстваме печеливши модели и да се развиваме по-бързо като общество", анализира Румен Радев.

Президентът определи изказванията за позицията му за Русия като "върха на наглостта"

Президентът определи изказванията за позицията му за Русия като "върха на наглостта"

Радев вижда неразбиране и манипулация на факти от страна на Бойко Борисов

"Влизаме в поредна предизборна кампания - обещания за социални действия и икономически промени, най-важната цел е укрепването на държавността", смята президентът, а "това минава през честни избори и неутрализиране на задкулисието, върховенство на правото, пресичане на кражбите и включване на гражданите в управлението. Ако това не се постигне, всякакви нови политически конфигурации, ще бъдат обречени на провал, както всички предишни. Трябва здрав фундамент, категоричен е той.

"Какво е олигархията, последните години кой е на власт, тя олигархията е негова", емоционално каза Румен Радев. А дали олигархията на Борисов може да стане на Радев заради твърденията, че Васил Божков и сега подавал листчета с имена за кабинет. Като "сънища" ги определи президентът.

"Няма как олигархията на Божков или друг да стане на Радев - имаме различна ценностна система, моята дори не се пресича с тази на Бойко Борисов", обясни той.

Румен Радев анализира и икономиката: "При нас спестяванията започват да текат - от нас най-бедната европейска страна - навън, което вече е сериозно. Ако се изследват причините, ще се види, че причината е в качеството на институциите. България има огромен потенциал, млади хора, това, което нямаме, са адекватни институции, които да им дадат възможност да разгърнат своя талант, обясни още президентът.

Внезапният напън на Ананиев, който брани шефове на агенции, е повече от комичен - така коментира Радев информацията дали бившият финансов министър си е подал оставката, тъй като е отказал да се сменят шефовете на НАП и Митниците.

Като свой стил Радев определи "делегиране на правомощия", което значело, че министрите имат свободата да си подбират екип и да изпълняват задачи. "След като в една стана, член на НАТО, премиерът спи с пистолет до главата си, а има НСО, означава, че има мутри, след като има шкафчета с кюлчета злато - това означавам, че има мутри. Някой трябва да бъде рекетиран, за да се напълни шкафчето... Прокуратурата, КФН пращат да се размазват физиономии на неудобни бизнесмени - значи има мутри", коментира иронично президентът. Така сега, притесненията били в няколко посоки - "че ще бъдат убити от потоците на финансите, от които е имало безнаказано гребане, и второто - дали ще се проведат честни избори, които могат да доведат до други конфигурации".

Завладяване на една завладяна държава, няма да е лесен процесът на прочистване, смята Румен Радев. Трябва да се избавим от усещането, че има хора, на които им принадлежи властта, много зависи от медиите, защото не може да има демокрация без свободни медии, добави президентът.

Държавният глава се спря и на прокуратурата: Как да очаквам решителни действия от прокуратура с оглушително мълчание за магистрали, шкафчета, Апартаментгейт, инсенератори, язовири... "Но всички очакваме прокуратурата да влезе в своята законова роля, управляващите са свикнали тя да бъде гарант за тяхната безнаказаност. Режимът рухва и пред българската прокуратура и има дилема - или да започне работа, или ще рухне в този режим пред небитието, но аз вярвам, че в страната има почтени прокурори, на които трябва да се даде шанс за борба с корупцияа", обясни Радев.

За ревизията на управлението на ГЕРБ: "Нито от мен, нито от премиерът Стефан Янев е произнасяна думата "ревизия". Илюзия е, че за два месеца може да се направи ревизия на 10 г. управление, и то с богата база, която да се изследва, но стремежът е откритост, която обаче е много трудна. Това е огромна дейност, която трябва да бъде проверена, смята той.

Радев очаква от служебното правителство да установи фирмите, които оперират с големите пари. "Българите имат право да знаят това, да се видят лицата на хората, които ремонтират язовирите, магистралите, да седнат да разкажат", предложи президентът.

В заключение Румен Радев коментира идващите избори на 11 юли. Никога не съм насаждал недоверие в изборния процес, но съм посочвал и правил консултации с всички компетентни органи, посочвал съм негативите в изборите, които заедно всички можем да отстранят. Има неща, които заедно трябва да се превъзмогнат, смята той.

5% са недействителните бюлетини - "това е изкривяване на вота, цяла партия може да влезе в българския парламент". Затова се принудихме да търсим технологични решения, как се броят, как се вписват, това се елиминира с машините, не казвам, че е най-доброто, но сами се докарахме до там, да купуваме с пари честността на изборите. Машините допринасят за контролиране на манипулирания вот, смята още президентът.

За ЦИК Румен Радев обясни, че иска да поздрави партиите, защото от 45-ото НС са посочени стойностни професионалисти - хора с опит, мотивация и капацитет да проведат едни добри избори.