Ще продължа да бъда президент на всички български граждани. Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава. Ще бдя страната да не се отклони от пътя на реалната промяна.

Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията по встъпване в длъжност заедно с вицепрезидента Илияна Йотова във втория им мандат.

Представителните военни части бяха построени пред Паметника на Незнайния войн. Преди да започне словото си по червения килим президентът Румен Радев, ескортиран от двама гвардейци, направи преглед на представителните части.

Речта си Радев започна с припомняне за първия си мандат. "Помня лицата на хората. Надеждата ни бе обща. Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работех за единение, упреквате ме в разединение", каза държавният глава.

Гласовете ви показват, че обществото ни иска да се раздели с част от миналото. Върнахме на парламента възможността да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции. Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи гради единството си - за законност, справедливост и просветеност.

Ще отстоявам суверенитета, закона, справедливостта - това е нашата дългосрочна мисия. Чакат ни още много изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение да бъде осъзнато. Хората потвърдиха пътя, от нас се иска да го положим. Когато мислим, че ни е най-трудно, нека не забравяме, че не са много държавите, съхранили своето име, вяра и законност, заяви президентът. 

Убеден съм, че можем да постигнем целите си, само ако обществото ни остане единноВярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България, каза Радев и завърши словото си с думите: "Да живее България".

С 21 топовни салюта, символ на мира, бе дадено началото на новия мандат на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

На церемонията присъстват дипломати от мисиите, акредитирани в страната, политици, представители на съдебната власт, на службите, общественици. Гражданите са отделени от официалните лица.

Пред парадния вход на Администрацията на Президента отново гвардейски шпалир посрещна държавния глава и вицепрезидента Илияна Йотова.

Кирил Петков не вярва в сфери на влияние

Кирил Петков не вярва в сфери на влияние

Петков изтъкна конструктивното членство в НАТО с фокус деескалация на напрежението