Президентът Румен Радев призова да започне дебатът за прогресивно данъчно облагане. В Садово държавният глава критикува някои от най-мащабните законодателни инициативи на управляващите - за намаляване на ДДС в някои сектори и за създаването на Държавна петролна компания.

"Влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме от него с още по-голям хаос", заяви Радев, цитиран от БиТиВи.

Даниела Бобева: Прогресивното облагане ще е скрито покачване на данъците

Даниела Бобева: Прогресивното облагане ще е скрито покачване на данъците

Ефектът от намаляване на данъчните ставки ще е маргинален

По думите му, към сложна система, каквато е данъчната, не трябва да се подхожда на парче и без ясни идеи и разчети. 

Според него сегашната данъчна система е несправедлива и ни отдалечава от европейския модел, като ощетява бедните и средната класа за сметка на богатите.

Припомняме, ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха Закона за ДДС, с което ставката се намалява на 9% за хотели, ресторанти и книги. Намаленото ДДС ще важи до края на следващата година.

На 25 май депутатите приеха на първо четене предложението на управляващите за 9% ДДС за книги, хотели, ресторанти и кетъринг.

Николай Василев: На ресторантите проблемът не е ДДС-то, а слабият сезон

Николай Василев: На ресторантите проблемът не е ДДС-то, а слабият сезон

Надява се грешката да бъде поправена

Създаването на държавни бензиностанции според Радев е: "авантюра". "Тук ще трябва да се налеят огромни публични ресурси. Тези, които искат да реализират тази идея, трябва да покажат много ясно откъде ще се вземат тези ресурси. Ако ще строим държавни бензиностанции по начин, по който се строят магистрали и се ремонтират язовири, по-добре да не го правим", категоричен е Радев.

Според него цялата инициатива показва неспособността на държавата да се справи с картела в горивата и е странно как сега тя ще играе двойна роля - на конкурентен участник на пазара и на регулатор.

Президентът посъветва вместо да се строят 100 бензиностанции, да се построят във всеки областен град учебни центрове за дигитални технологии и иновации, в които да се обучават българските деца.

"Нека да оборудваме тези центрове с последно поколение технологии и да привлечем в тях да работят млади, способни специалисти, така че да може нашите деца да получават знания и умения, каквито не могат да получат в училище или вкъщи. Да подготвим младите ни хора за предизвикателствата на дигиталното бъдеще, така че България да бъде конкурентоспособна нация", категоричен е Радев.

Една от основните функции на държавата е да инвестира в човешки ресурси, обясни той. Според президента изграждането на такива учебни центрове е рентабилно, за разлика от инвестицията в държавните бензиностанции при неясни условия. Според него държавните бензиностанции е "може би поредната далавера и ниска ефективност на услугите".

В Садово Радев заговори за актуализация на Закона за земята и поземлените отношения

В Садово Радев заговори за актуализация на Закона за земята и поземлените отношения

Финансовата децентрализация би помогнала на общините

Президентът подчерта, че държавата трябва да насочи своето внимание към здравеопазване, образование, обществена сигурност.

По отношение на разхлабените мерки срещу COVID-19 президентът припомни, че отдавна е призовал за управляем план с ясни критерии за излизане от кризата и за разхлабване на мерките. "Такъв план не се случи. Надявам се рисковете да са минимални. Но влязохме с хаос от извънредното положение, излизаме с още по-голям хаос от него", каза държавният глава.