Необходими краткосрочни и дългосрочни мерки, предложени на ниво Европейска комисия за смекчаване на ефекта от повишаващите се цени на енергийния пазар на ЕС. С това мнение влезе държавният глава Румен Радев на заседанието на Европейския съвет, на което представлява България.

Основна тема на днешния Европейски съвет е енергийната криза в Европа и стремително растящите цени на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво Европейски съюз, така че да защитим гражданите и бизнеса.

Държавният глава ще настоява като важна мярка, която в момента липсва, да се намалят цените на емисиите на парниковите газове, които вече надхвърлят разчетните от ЕК нива за 2030 година. Друга възможност е събраните средства от продажба на емисии да могат да се използват за кризисни мерки.

Румен Радев изтъкна и че е важно цените на енергийната борса да са прозрачни и да не се допуска спекула. "България произвежда енергия, достатъчна за своя пазар, и изнася енергия. Ние сме част от ЕС и този износ не може да бъде спрян, но това влияе на цените в България. Затова ще настояваме ЕК да се намесва енергично с контрол върху борсите и мерки за предотвратяване на спекулата", заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че България заедно с други държави, сред които и Франция, ще настоява в спешен порядък ядрената енергетика и производството на енергия от природен газ да бъдат признати и включени в списъка с екологично устойчиви икономически дейности. Приветстваме и средносрочните мерки, особено за облекчаване на разрешителните за ВЕИ и за търсене на решения на големия проблем как да съхраняваме енергията от ВЕИ", заяви Румен Радев.

Най-важните от краткосрочните мерки, които касаят компенсации за гражданите и за бизнеса, данъчни облекчения, държавна помощ, са оставени изцяло на отговорността на държавите членки и са според техните финансови възможности. България вече е предприела действия, а държавният глава очаква и още по-значими мерки за небитовите потребители.

Президентът подчерта, че България решително подкрепя прехода към климатично неутрална икономика, но той трябва да бъде плавен, устойчив, балансиран и щадящ и за гражданите, и за икономиката. Трябва да се търсят решения, които да гарантират устойчивост. Нужен е анализ на връзката между настоящата енергийна криза и приетия пакет "Подготвени за цел 55". За страната ни драстичното намаляване на емисиите би означавало ускоряване на процеса на спиране на традиционни базови мощности, без да има готовност да ги замени с нови такива според съвременните технологии.

"За съжаление, предишното правителство през декември 2020 г. допусна да се тръгне по тази пътека и сега ние трябва да правим всичко възможно, за да минимизираме щетите за България", каза Румен Радев и допълни, че трябва да внедряваме нови решения в нашата енергетика и то ускорено, но в никакъв случай не трябва да допускаме рисково изпълнение на този преход.