Държавният глава Румен Радев определи графика на консултациите с първите три парламентарни групи в 50-ото Народно събрание.

В съответствие с чл. 99, ал. 1 от Конституцията консултациите започват от 24 юни, понеделник, което е две седмици след изборния ден.

От 9.00 часа президентът ще се срещне с първата по численост парламентарна група в 50-ото НС - тази на ГЕРБ-СДС.

Само два часа по-късно, от 11.00 ч., Румен Радев ще приеме представители на парламентарната група на "Движението за права и свободи".

В понеделник държавният глава ще проведе и трета консултация - от 14.00 часа с представители на парламентарната група на "Продължаваме Промяната-Демократична България".

Графикът на останалите консултации все още не е ясен. След провеждането на всички консултации президентът следва да връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС, а в случай, че не успеят да съставят правителство, Радев трябва да даде втората папка на ДПС. Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, то държавният глава трябва да реши на коя парламентарна група да връчи третия мандат. Макар и преди него да има много какво да се свърши по Конституция, то изявления от страна на формациите има отсега. Готовност и призив да получат третия мандат отправиха от "Има такъв народ", които настояват за експертен кабинет с участието на всички или почти всички формации.

Андрей Чорбанов сглоби експертен кабинет от всички партии без ПП

Андрей Чорбанов сглоби експертен кабинет от всички партии без ПП

Ние сме най-симпатичната партия в момента

Припомняме, че по отношение на консултациите Румен Радев процедира по идентичен начин и по време на 49-ото Народно събрание. Той насрочи консултациите с шестте тогава парламентарни групи в рамките на два дни. Първо се срещна с представителите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а на следващия ден и с представителите на останалите 4 парламентарни групи.

Не такава обаче бе ситуацията по време на 48-ото Народно събрание, когато партиите така и не можаха да съставят правителство. Тогава Румен Радев проведе консултация с първата политическа сила ГЕРБ/СДС на 26 октомври, което бе 24 дни след изборния ден. Така всяка следваща среща с останалите парламентарни групи бе разсрочена във времето, като между тях президентът даде средно около седмица въздух.

За съпоставка консултациите с втората по големина партия - "Продължаваме промяната" се проведоха на 31 октомври. Последваха разговори с ДПС на 2 ноември, с "Възраждане" на 9 ноември, както и с БСП на 16-и същия месец.

Още преди това държавният глава бе заявил, че ще даде достатъчно време на партиите, за да поставят основата на диалог. След като такъв не бе постигнат, Румен Радев промени начина на действие в 49-ия парламент, а ситуацията изглежда да е същата и в рамките на това 50-о Народно събрание.