България винаги ще може да разчита на помощта на Русия относно решението на проблемите пред Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) безпристрастно, в духа на консенсуса и отчитайки законовите интереси на всички държави членки на организацията. Това декларира руският заместник-министър на външните работи Владимир Чижов след срещата си с българския си колега Любомир Иванов.

България поема нелеката задача да председателства ОССЕ, каза Чижов, като подчерта, че след проблемите на организацията догодина ще бъдат гарантирането на сигурността, борбата с тероризма и трафика на хора, решаването на екологични проблеми и полагането на усилия за регулирането на някои регионални конфликти.

България е заявила ясно, че ще работи по най-ефективния начин за постигането на консенсус в ОССС, изрази българската позиция зам.-министър Иванов. Той обобщи, че българската и руската страна се обединяват около констатацията, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа има важно място в евроатлантическата архитектура за сигурност.

По време на сутрешната консултация двамата заместник-министри са обсъдили още ситуацията в Грузия и някои замразени регионални конфликти на стария континент.