От Службата за външно разузнаване на Русия определиха България като епицентър на шпионски кампании на САЩ.

Американските спецслужби разгърнаха кампания за компрометиране на Русия в страните от Източна Европа, нейния център стана България, утвърдиха от Службата за външно разузнаване, съобщиха РИА Новости и РБК.

"Спецслужбите на САЩ разгърнаха мащабна кампания за компрометиране на Русия в страните от Източна Европа, политиците и обществениците, които излизат за развитие на добросъседски отношения с Русия", се казва в съобщение на пресслужбата. 

Руското разузнаване се занимава с международни проблеми, а не с Божков

Руското разузнаване се занимава с международни проблеми, а не с Божков

Русия вижда болно въображение в Симеонов, умножено по ниска компетентност

"Епицентърът" на тази кампания в Службата за външно разузнаване стана България, защото там регуларно се "инсценират" шпионски скандали, които завършват с извеждане от страната на руски дипломати.

Последният епизод на тази кампания в Службата за външно разузнаване смятат за "измислен". Той е за това, че директорът на ведомството Сергей Наришкин бил обсъждал с шейх Мухамед бен Рашид ал Мактум освобождението на българския олигарх Васил Божков, задържан в ОАЕ по обвинение за финансови престъпления.

Припомняме, на 13 февруари 2020 г. премиерът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и владетел на Дубай (едно от седемте емирства в ОАЕ) шейх Мохамед бен Рашид ал Мактум в е провел разговори с директора на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин по въпросите на международната сигурност.

На срещата са присъствали престолонаследникът на Дубай Хамдан бен Мохамед ал Мактум, както и ръководителят на разузнавателната служба на Дубай ген. Талал Хамид Балхул ал Фласи.

За тази среща в медиите се появи информация, че може да е разговаряно и за българския бизнесмен Васил Божков.

По този повод на 18 февруари от руското външно разузнаване отговориха, че това е "информационна стръв", лансирана от самия заместник-председател на Българското Народно събрание Валери Симеонов.

амо болното въображение на заместник-председателя на Народното събрание Симеонов, умножено по ниското ниво на неговата компетентност, може да включи въпрос за български предприемач в дневния ред на тази уважавани хора. Да, влошаването е извън сезона", завърши Иванов.

В отговор Симеонов препоръча на руските разузнавачи да разлистят сайтовете и телевизиите и тогава да питат от къде той знае за разговорите в ОАЕ.