Към настоящия момент на територията на България не са регистрирани политически мотивирани действия и екстремистки прояви на крайно леви и крайно десни формирования. Активността на подобни организации е сведена до разпространение на пропагандни материали и участие в публични прояви с цел противопоставяне на официални решения.

Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от партия „Ред, законност, справедливост" (РЗС) Емил Генов във връзка с политиката на МВР за противодействие на терористични заплахи.
От парламентарната трибуна Генов припомни, че питането му е внесено в НС преди близо месец и по уважителни причини отговорът е бил на два пъти отлаган.

„Аз се оказах явно лош пророк, защото моето питане стана сега изключително актуално след действията на терориста от Ал Кайда във френския град Тулуза", посочи депутатът.
Той съобщи, че въпросът му е бил провокиран от изказване на главния експерт по въпросите на тероризма на ЕС Жил дьо Кершов, според когото в цяла Европа има самостоятелно действащи клетки на Ал Кайда, които се свързват с крайно леви екстремистки организации.

Депутатът от РЗС попита има ли установени отношения на български крайно леви организации с представители на клонове на Ал Кайда и други представители на терористични организации у нас и в чужбина, както и дали е изградена е система за обмен на информация, какви мерки предприема правителството за откриване и пресичане на дейността на такива организации.
Емил Генов припомни и доклад на Интерпол, в който се подчертава тенденцията на свързаност на терористите.

Цветанов припомни проведената съвместна акция с Германия и Чехия, при която са арестувани трима българи, снабдявали с неистински документи за самоличност престъпната група Джаамат Шариат, която подготвяла терористични атаки. Българите са криминално проявени, но нямат връзки с крайно леви организации у нас, съобщи вътрешният министър.

Цветанов изтъкна ролята на добрия обмен на информация с гръцките ни партньори, както и на базата данни за систематизиране на информацията за терористична дейност, получена по линия на Интерпол и Европол като посочи, че вътрешното ни министерство не разполага с информация за контакти между членове на българските крайно леви формирования с представителите на клоновете на Ал Кайда и други терористични организации.

От вашите думи излиза, че България е остров на спокойствието и едва ли не не са налице никакви данни за терористични заплахи, репликира Емил Генов и поясни, че разполага с информация за крайно лява екстремистка организация в Пловдив, нарекла се „Че Гевара", която е известна на жителите на града.
Генов изтъкна, че членовете й застават публично с маски на лицата, ходят публично по улиците с хладно оръжие, палки, бухалки. Според депутата това са „психопати, наркомани", за които обществеността знае, че са във връзка с криминални организации и участват в мрежа за пласиране на дрога. Генов посочи още, че от двамата лидери на групата - единият се намира на държавна служба, а другият е журналист в пловдивската обществена телевизия.

Няма как в публичен формат от парламентарната трибуна да казваме всичко, свързано с оперативна информация и аз не бих влязъл детайлно в подробности, каза от своя страна вътрешният министър. Той увери, че се предприемат адекватни действия от българското правителство.

В крайна сметка Емил Генов се съгласи, че може би не е редно това да се коментира в детайли на парламентарния контрол, но изрази надежда да се засили дейността по линия на противодействия на терористичните заплахи, които произтичат от крайно леви и проекстремистки организации.
Той изрази опасения, че съществуват връзки между крайно левите организации в България и някои проислямистки и проирански страници във Фейсбук, в които открито се призовава за насилие.

След терористичните актове в Мадрид, метрото в Лондон, Норвегия и Тулуза би следвало да се замислим какво още можем да предприемем за предпазване от терористични атаки, каза в заключение депутатът от РЗС.