Президентът Росен Плевнелиев очаква Азербайджан да помогне на страната ни в разнообразяването на източниците на природен газ.

"Страната ни направи силна заявка за диверсификация, а Азербайджан е наш стратегически партньор в тази посока",  заяви президентът Росен Плевнелиев и допълни, че очакваме да купуваме от Азербайджан газ.

Държавният глава изтъкна, че стратегическата цел за България е да има различни източници на газ и пазарно ориентирана цена, а не страната ни да зависи от монопола на един или друг доставчик.

„Защото не е тайна, че България все още плаща най-високата цена за газ. Българите и нашата индустрия не заслужават това да е така. С по-ниската цена на газта ще постигнем и много повече работни места и по-високи доходи в българската индустрия", заяви Росен Плевнелиев.

Президентът обясни и че България иска много по-амбициозно да търгува с лекарства, с храни, с цигари, с български продукти на селското стопанство. От наша страна можем да помогнем на нашите приятели тук в областта на енергетиката, информационните и комуникационни технологии, увери Росен Плевнелиев.

Държавният глава заяви това в Баку, където наблюдава мача на българския отбор по волейбол и закриването на Европейските игри и преди да се срещне със своя азербайджански колега Илхам Алиев.

Припомняме, проектът Nabucco West предвиждаше строителството на 1300-километров тръбопровод от каспийския регион от газовото находище Шахдениз-2 в Азербайджан до Европа, заобикаляйки Русия през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия. Проектът трябваше да пренася 31 млрд. куб. метра газ. 
До преди две години проектът "Набуко" се считаше за основен и с приоритет за Европейския съюз, докато не бе прекъснат, основно във връзка с финансовата криза.

За възраждане на проекта "Набуко" България като цяло разполага с подкрепата на Азербайджан.