Правосъдният министър Христо Иванов има моята пълна подкрепа, обяви на страницата си в социалната мрежа Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Всяка парламентарна група и всеки депутат има право да дава своя принос и своите идеи по важните въпроси, споделя министър-председателят.

Думите на премиера най-вероятно са по повод създаденото напрежение, след като вчера парламентарната група на ГЕРБ внесе в Народното събрание свой проект за Закон за съдебната власт, при положение че до няколко седмици се очаква такъв проект по съдебната реформа да бъде внесен от страна на правосъдния министър Христо Иванов.

От това се подклажда и конфликта в друга посока - между Христо Иванов и главния прокурор Сотир Цацаров и Висшия съдебен съвет.
Също вчера бе обявено, че представителите на прокуратурата напускат работната група по изработване на съдебна реформа, създадена от Министерство на правосъдието, с аргумент неефективност.

Няколко дни поред с Христо работихме активно по промените в Закона за съдебната власт, които Министерството на правосъдието трябва да изработи до Великден, пише още Борисов във Фейсбук.

Това ще бъде инициативата на Министерския съвет. Продължаваме напред, завършва той.

В студиото на Нова телевизия вицепремиерът Румяна Бъчварова подкрепи напълно думите на Бойко Борисов, като подчерта, че всеки един депутат има правото на законодателна инициатива.

Тя отрече да е била уведомявана от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов за подготвяне на партиен проект за нов Закон за съдебната власт и внасянето вчера да е съгласувано с нея. "Цветанов не е длъжен да ме уведомява. Мен не ме е уведомявал", отсече тя.

Според Румяна Бъчварова ситуацията не е "намигане", нито "бламиране" на правосъдния министър Христо Иванов и не трябва да се правят спекулации по темата.

"Правителството стои зад проекта на Христо Иванов, а дебатът ще реши кои текстове по кой проект ще бъдат приети. Важното е да се води дебат", повтори няколко пъти Румяна Бъчварова, обяснявайки, че управляващите са категорични, че съдебна реформа трябва да има.