България и Катар заедно ще изграждат нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от Държавата Катар. Доставките ще са за нашата страна и за региона на Югоизточна Европа.

Това е предвидено в Меморандума за разбирателство между Министерството на енергетиката на Република България и Министерството на енергетиката и индустрията на Държавата Катар за сътрудничество в областта на енергетиката. Документът е подписан на 8 март в София. Министрите от третия кабинет "Борисов" утвърдиха меморандума на днешното си заседание.

България и Катар с още по-амбициозни задачи за сътрудничество

България и Катар с още по-амбициозни задачи за сътрудничество

Емирът на Катар е в България по покана на държавния глава Румен Радев

Меморандумът цели създаването на необходимата база за разширяване на енергийното сътрудничество между двете страни. Предвижда се смесена българо-катарска работна група да работи за задълбочаване на двустранното партньорство в областта на енергетиката.

С повече от 24 трлн. куб. м Катар заема трето място в света по доказани газови запаси - около 14% от световния дял. Страната е най-големият производител и износител на втечнен природен газ в света с пазарен дял около 30%.

Президентът и катарският емир обсъждат възможни инвестиции у нас

Президентът и катарският емир обсъждат възможни инвестиции у нас

На бизнес форум подписвам редица двустрани документи

Според МС, по-активното двустранно сътрудничество между Република България и Държавата Катар в областта на енергетиката е един от начините за диверсификация на източниците и маршрутите за газови доставки.

Договаряме с Катар внос на въглеводороди

Договаряме с Катар внос на въглеводороди

Приготвя се меморандум между двете държави