Очаквано „Атака" не седна на масата за преговори с ГЕРБ на шестия ден от политическите консултации.

В съботния ден ред бе на партията на Волен Сидеров. Още в средата на седмицата обаче при разговорите при президента Сидеров обяви, че няма да участва в разговорите с ГЕРБ, ако медиите не бъдат допуснати до тях.
Припомняме, преговорите с останалите партии се провеждат при закрити врата и след края им преговорните екипи дават брифинг.

В знак на уважение точно в 13.00 часа Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова се качиха в зала „Запад" на Народното събрание и търпеливо зачакаха Сидеров и хората му.

С пет минути закъснение в сградата на властта пристигна и самият лидер на „Атака" с други членове на партията. Най-демонстративно той не пое пътя към масата за преговори, а директно се насочи към трибунката за даване на брифинг пред камерите.

Разбирайки, че „Атака" няма да седнат при тях за преговори, трите дами от ГЕРБ се прибраха в стаята на Парламентарната група.

В първите минути на брифинга пък атакистът Адриан Асенов най-демонстративно отдръпна знамето на ЕС от трибунката, така че Волен и хората му да не застават пред него, а само до националния.

ГЕРБ отказа да допусне медиите до консултациите. Не искаме да участваме в задкулисие", обясни действията си Волен Сидеров. Той посочи, че преди началото на срещата екипът му е опитал да се свърже по телефона с трите дами от ГЕРБ, но те не са отговорили.

Аз имам горчивия опит, че ГЕРБ са ме лъгали в очите", призна Сидеров и посочи, че именно заради това няма да седне на масата за преговори, ако това не се случва пред камерите.

"За пореден път Волен Сидеров намери "най-удачния" начин да покаже, че евроатлантическият път на страната му е чужд и че празнодумството е най-силната му политика. Мисля, че достатъчно ясно екипът ни за консултации е определил поведението му."

Бойко Борисов, "Фейсбук"

Въпреки това националист номер 1 коментира състоялите се до момента разговори между ГЕРБ и другите политически партии. Консултациите по думите му нямат никакъв смисъл, тъй като план-схемата била коалиция между ГЕРБ, РБ и ПФ с негласната и задкулисна подкрепа на ДПС.

ГЕРБ се борят за продължаване на колониалното робство в България", заяви Сидеров и призова хората на Борисов да не се правят на любезни домакини, а да си признаят, че организираните от тях преговори са чист пи-ар.

Волен Сидеров обяви все пак някои от вижданията си за следващите политически стъпки, а именно, че не е съгласен с подготвяната от служебния кабинет актуализация на бюджета.
За продължителността на мандата на следващия кабинет Сидеров отбеляза, че натискът е отвън, именно от там зависи колко време ще остане на власт бъдещото правителство на страната ни. След тези думи Сидеров напусна сградата на властта.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. Пред камерите на брифинг излезе и преговорният екип на ГЕРБ.

Преди да започнат изявлението си обаче Цецка Цачева призова знамето на ЕС да бъде върнато на мястото му на трибунката, а герберката Румяна Бъчварова определи като поругаване преместването на флага от страна на атакистите.

Провалени са консултациите между ГЕРБ и „Атака" заради неявяването им в точния час и на точното място", обобщи днешните непровели се консултации Цецка Цачева. Тя обърна внимание на факта, че преговорният екип на ГЕРБ е очаквал колегите си от „Атака", за да се проведат тези консултации.
Цачева обяви още, че хората на Борисов не приемат поставеното от „Атака" условие диалогът да се води пред медиите и посочи като причина за отказа, че подобен компромис ще наруши решението на ръководството на ГЕРБ за формата на политическите преговори.

Не можем да позволим продължаване на предизборната кампания", отсече Цецка Цачева и добави, че действията на „Атака" показват именно това.

С действията си според Румяна Бъчварова „Атака" не уважава не ГЕРБ, а своите избиратели. Бъчварова посочи, че един от най-важните въпроси, които са искали да поставят на масата за преговори пред Сидеров и хората му, е защо „Атака" е подкрепяла негласно правителството на Пламен Орешарски. Каква беше цената, попита Бъчварова. Друг въпрос, на който ГЕРБ са търсели отговор, е дали „Атака" подкрепя евроатлантическия път на страната ни. „Партии, които не подкрепят този път, нямат място до ГЕРБ", категорично отсече тя.

От брифинга на ГЕРБ не стана ясно какъв ще е форматът на втория тур от политически разговори по инициативата на партията на Борисов. Къде и как ще стане ясно след утре, когато на масата за преговори сядат АБВ, с които и ще приключи първият кръг от преговори, провеждани от ГЕРБ.