Бившият национален защитник и настоящ кандидат за кмет на предстоящите местни избори на 27 октомври Мая Манолова обяви на официално събитие пред журналисти своята програма за управление на София в 23 мерки до 2023 г.

Документът съдържа 23 мерки до 2023 г., развити в пет стълба - "София - светла, умна и почтена", "София - чиста, уютна и зелена", "София - удобна и подредена", София - с грижа за гражданите", "София - привлекателна и заможна". Освен споменатите 23 мерки, развити в петте стълба Манолова ще разчита на още над 340 мерки.

Основните акценти в петте основни стълба са насочени в областта на дигиталната община, референдуми и обществени поръчки на блокчейн платформа, гражданите и медиите да присъстват на заседанията на Столичния общински съвет и на районните приемни кметове, неувеличаване на местните данъци, референдум за съдбата на инсталацията за горене на отпадъци и пълне ревизия на "Топлофикация" и всички общински дружества.

Манолова "поставя в плик" фирмата, която печели една от "бързите поръчки" за електробуси

Манолова "поставя в плик" фирмата, която печели една от "бързите поръчки" за електробуси

По думите й става въпрос за непрозрачно харчене на огромен ресурс

Останалите задачи пред Манолова, ако спечели местните избори, ще бъдат насочени върху довършване на Околовръстния път и започване на вътрешни градски рингове за разтоварване на трафика, няма да има привилегии за паркиране на висши общински служители, 4-годишна програма за изграждане и ремонт на тротоарите, изграждане на паркинги в центъра, ясла и градина за всяко дете, конкретни мерки за чист въздух и възстановяване на фасадите на историческите сгради в столицата.

Бившият омбудсман си поставя за цел и три нови трасета до метрото - до Околовръстния път в посока Божурище, до кв. "Слатина" и зала "Арена Армеец ", до Симеоновския лифт и ИКЕА. Тя обещава и 5 нови трамвайни трасета, бърза писта за стартъпи, възстановяване на лятната къпалня Мария Луиза в Борисовата градина, разделно събиране на отпадъците, всекидневен достъп до Витоша, спиране на презастрояването, цялостно развитие на Северна София, 11 нови парка, София без периферия и общински направления за лекар специалист и изследвания в общинските здравни заведения за уязвимите групи.

Общинските съветници на ГЕРБ в СОС обвиниха Манолова в некомпетентност

Общинските съветници на ГЕРБ в СОС обвиниха Манолова в некомпетентност

Заради изнесените данни за обществените поръчки

Манолова заяви, че за всички мерки, които предлага, ще отговоря тя. "За всяко дейтвие, за всяко решение, без да се крия, върху фирмите, върху заместник-кметовете и зад партийните централи. Така ще променим досегашния модел за управление на столицата и няма да има кмет в сянка. Така ще си върнем похитения град", закани се тя.

Заради историите на хората, бившият национален защитник осъзнала, че трябва да отговаря, за да може да бъде полезна, да решава проблемите на обществото и заради това взела решението да се кандидатира за кмет. "Вие сте първите, с които ще обсъдя как ще отговарям, с кого и как ще го направя", увери бившият национален защитник.

Общинските съветници на ГЕРБ в СОС обвиниха Манолова в некомпетентност

Общинските съветници на ГЕРБ в СОС обвиниха Манолова в некомпетентност

Заради изнесените данни за обществените поръчки

След месеци столичани ще трябва да вземат решение от кого и как искат да бъдат управлявани. Дали хората искат още ремонти на ремонта, още заградени градинки, още неефективни мерки срещу чистия въздух и други въпроси, трябва да намеря отговор на 27 октомври, посочи Манолова.

Тя иска да превърне София в една модерна европейска столица - чиста, зелена, почтена и без периферия. Манолова настоява столицата да бъде управлявана от гражданите и с гласа на хората да бъдат вземани важните решения.

По думите й днес столицата диша трудно и е време София да си поеме въздух. Манолова подчерта, че ще бъде въведен така наречения бял билет, с който гражданите да пътуват напълно безплатно в дните с високо замърсяване на въздуха.

В управленската си програма Манолова предвижда още реконструкция на манастирите около София в т.нар. Софийска Света гора, създаване на мобилна мултиезична апликация за историческите забележителности, културния афиш, ресторантите и хотелите в столицата.

БСП подкрепи Мая Манолова за кмет на София

БСП подкрепи Мая Манолова за кмет на София

Соцводачът иска сериозен разговор по идеите на левицата за местно управление