Организираното бригадирско движение е доказало колко градивни могат да бъдат левите сили.

В обръщение към съмишлениците си лидерът на БСП Михаил Миков припомня с носталгия героизма и резултатите на бригадирското движение от 50 години на 20 век.

Поводът е годишнината от създаването на първата национална бригада - 5 август 1946 г. започнало строителството на Прохода на републиката.

По думите на Михаил Миков груповият ентусиазъм и позитивното усещане за принадлежност към едно общество, солидарността и физическото усещане за споделена кауза е точно това, което днес липсва все повече в живота на българите.

Миков изброява постиженията: инфраструктурни обекти, ж.п. линии, язовири, заводи... цял град" и коментира, че този младежки и патриотичен устрем е променил облика на Родината.

България от седемдесетте години на миналия век е продукт на усилията и приноса на всички българи в изграждането й. Заслуга на целия ни народ след Втората световна война е онази България със силна индустрия, развито земеделие, балансирано регионално развитие и здраво в демографско отношение общество, без неграмотност и бедност, със социални придобивки и завоевания, които тогава бяха ежедневие, а днес се приемат за популизъм", пише още Миков и призовава да отдадем заслужена почит на участниците в бригадирското движение.

Тяхното дело не е забравено. Техният пример е актуален и днес с поуката за силата на единството", завършва лидерът на социалистите Михаил Миков.