Екоминистърт Нона Караджова дойде в НС, за да отговори на изнесените данни от червените депутати по-рано днес.

Вместо да продължаваме да вършим перфектно работата си, ние трябва да сме тук, за да опровергаваме едни абсолютно неверни твърдения, с тези думи Караджова започна коментара си на казаното от БСП.

По думите й днешните изказвания на Сергей Станишев и Димчо Михалевски, който в предишното правителство бе заместник-регионален министър с ресор ВиК, показват пълно незнание за това какво се е случвало в сектор "Околна среда".

От средата на 2009 година, почти 3 години от старта на ОПОС, са разплатени 45 милиона лева и договорени средства в размер на 750 милиона лева, стана ясно от думите на министър Караджова. 11% повече разплатил настоящият кабинет в сравнение с предходното правителство по програмата.

За съжаление, към началото на 2009 година от ЕК са спрени проекти за над 1,2 милиарда лева, поясни Нона Караджова. Спрените проекти е трябвало да се преработят.

1,8 милиона лева получава по програмата село Костиево при предишния кабинет за изграждане на колектор, като са използвани най-скъпите тръби, при това с размери, достойни за Стара Загора.
В Трилистник, където няма канализация и пречиствателна станция, но пък има колектор, с размери като за Пловдив.
В родното село на Ахмед Доган - Дръндар, също има скъпа канализация за около 3 милиона лева, която и до сега не се използва, защото жителите на селото не се включват в канализацията.

Нона Караджова бе категорична, че състоянието на ОПОС е най-доброто възможно след завареното от тройната коалиция. Всички черноморски градове пък трябва да преработят проектите си.

Страната ни има огромен проблем с праховите частици, обясни още Нона Караджова. Европейската директива за праховите частици е от 2007 и по думите й Сергей Станишев е трябвало поне да подготви общините по темата. През 2010 сегашното правителство се срещнало с кметовете на запрашените градове и ги подготвили.