Бившият национален обществени защитник и настоящ лидер на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова е готова да се яви на парламентарните избори с план за 19 месеца и 19 мерки против кризата, свързана с коронавируса.

На протест на движението "Системата ни убива", събрал между 200 и 300 души пред Министерски съвет, Манолова бе посрещната с химна "Върви народе възродени" и с букет от рози на протест  пред Министерски съвет. По време на демонстрацията тя настоя за ревизия на цялото управление на премиера Бойко Борисов.

Според нея хората ще имат редкия шанс след броени месеци да решат дали кабинетът "Борисов-3" да отиде на бунището на историята при италианския боклук.

Мая Манолова: Няма план за кризата с коронавируса

Мая Манолова: Няма план за кризата с коронавируса

Хората са донори и безлихвени кредитори на държавата, смята тя

"Вие, господин Борисов сте изчерпан проект и структурите ви се разпадат, защото хората са омерзени от суджуците. Това управление е в каскаден разпад и предстои смяна на караула. Има кой да поеме караула - ние обикновените граждани, които сме на този площад. Ние ще поеме смяната и ние, гражданите, ще се превърнем в първата политическа сила на държавата", категорична беше Манолова.

От гражданската инициатива обещават да направят така, че тези, които нямат работа, да намерят своите работни места. "Хората искат работа и ние ще им дадем работа. Тези, които не могат да се трудят, ще получат още по-голяма социална подкрепа", увери Манолова и допълни, че ще бъдат създадени редица програми за подкрепа на хората.

Тя заяви, че ще бъде въведен временен мораториум върху ръста на цените на тока, парното и водата за 19 месеца. Тази програма е за 19 месеца - до края на 2021 г., когато ние ще излезем от кризата с умно и разумно поведение и мерки. 19 месеца, в които държавата ще застане до гражданите си, а не срещу тях, както през последни 2 месеца.

6 месеца отсрочка на дълговете от колектори и бързи кредити иска Манолова

6 месеца отсрочка на дълговете от колектори и бързи кредити иска Манолова

Тя настоява и да се създаде Закон за колекторските фирми

"Алтернатива има - алтернативата е тук на този площад и тя е българските граждани. С тези мерки още утре ще тръгнем из България и с тази програма ще се явим на избори, обяви Манолова.

С тази програма ние ще станем първа политическа сила и ще спечелим изборите. "Изправи се, България и тези там ще паднат", закани се Манолова.

По думите й протестът е естествен израз на нагнетеното недоволство на обикновените хора и от начина, по който властта разхищава и разпределя парите до близките фирми и хора. Манолова негодува, че премиерът Бойко Борисов като брокер разпределя "нашите пари на своите обръчи от фирми".

"Свиках този протест, защото аз лично повече не издържам, не мога да търпя как хората обедняват, остават без работа и мизерстват, докато близкият до властта кръг забогатява", подчерта Манолова и се закани, че този протест да е само началото. Тя не иска хората да бъдат зрители на това как сме управлявани от телевизора, как се раздават парите и как плашат с чували с трупове.

"Изправи се.БГ" сяда на протест да припомни на Борисов, че иде смяна на караула

"Изправи се.БГ" сяда на протест да припомни на Борисов, че иде смяна на караула

Според Манолова президентът трябва да свика КСНС заради растящата безработица

Манолова настоя за ревизия на паметните 11 години на ГЕРБ във властта, не само на антикризисните телевизионни пари, които "уж премиерът раздавал на хората, а всъщност хвърлял от хеликоптера на своите близки". "Тук сме ние гражданите и ние не сме мисирките и тулупите", обяви тя.

"Къде са парите, г-н Борисов", запита Манолова като посочи, че обещаните нисколихвени кредити не са стигнали до хората. Само 2 500 души получили кредити от по 4 500 лева. Мярката "60/40" стигнала само до 6 600 фирми за 39 млн. лв. - това са само 4% от фирмите получили подкрепа от мярката.

Манолова иска да знае какво стана и с творческите стипендии за хората на изкуството. "Дадохте само 85% на болниците, а сега сестрите, които се качиха на прозорците на парламента, също се оказаха излъгани. "Хората на първа линия, които посрещнаха удара от коронавируса трябваше да получат по 1 000 лева, а вие дадохте едва на 3 500 души", отбеляза тя.

Демонстрацията бе подкрепена от майките от гражданската инициатива "Системата ни убива", както и от Движение България на гражданите (ДБГ). Протестът се проведе при засилено полицейско присъствие. Малко по-късно се очаква да бъде проведено и автошествие от Министерския съвет до Народното събрание и обратно.