На официална церемония в гранитна зала на Министерския съвет валидираха юбилейна пощенска марка по случай 15-ата годишнина от членството на Република България в НАТО.

"Днес българският парламент ратифицира протокола и може би до края на годината Северна Македония ще стане част от НАТО", обяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя припомни, че от 2004 г., откакто страната ни е влязла в НАТО, ние последователно и трайно отстояваме тезата, че Алиансът е най-добрият начин за осигуряване на мир, просперитет и сигурност.

Българският парламент ратифицира приемането на Северна Македония в НАТО
Обновена

Българският парламент ратифицира приемането на Северна Македония в НАТО

И без БСП депутатите събраха кворум в парламента

НАТО не е само военен съюз, а преди всичко политически съюз, за сигурност, мир и просперитет на демократични държави, които са сходно мислещи, стана ясно от думите й.

Захариева припомни, че само за 2014 г. БВП на България се увеличил с 5.9%., а откакто страната ни е член в НАТО, БВП се увеличил повече от три пъти.

"Това показва, че понякога цифрите говорят повече от думите и посланието на председателя на македонския парламент е, че инвеститорите веднага откликват", отбеляза Захариева.

Тя посочи, че през април във Вашингтон, страната ни ще има възможност да направи равносметка и анализ, за да се види къде трябва да подсилим нашите сили.

Валидирането на юбилейната пощенска марка е част от утвърдения Национален план за отбелязване на 15-та годишнина от членството на България в НАТО и 70-та годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор, които се навършват през 2019 г.