"Не забравяйте, че дори да промениш един единствен човешки живот към по-добро, ти променяш света".

Така държавният глава Румен Радев се обърна към наградените доброволци на официална церемония в президентството по връчването на годишните награди в конкурса "Най-добра доброволческа инициатива" за 2019 г.

Конкурсът се организира за девета поредна година от Фондация "Лале" и Националния алианс за работа с доброволци. В рамките на тазгодишното издание бяха номинирани 49 доброволчески инициативи от цялата страна.

По думите му едно общество е силно и има бъдеще, когато всеки един негов член осъзнае, че трябва да прави така, че всички около него да се чувстват по-добре.

Връчването на наградите на "Най-добра доброволческа инициатива" 2019 г. е истински празник за хората с добри, с големи сърца. "Аз искрено вярвам, че такива в България има много и вашето присъствие тук днес го доказва", обърна се президентът Радев към доброволците.

Той изтъкна, че най-голямата награда - това е удовлетворението, че сте подали ръка на хора в нужда. Усмивките, които получавате за това, че сгрявате нечий дом и удовлетворението от това, че сте показали на хора нови хоризонти и нови възможности.

Румен Радев благодари на организаторите, на Националния алианс за работа с доброволци и на Фондация "Лале" за ежедневните усилия да правят така, че повече българи да припознават доброволчеството като своя собствена инициатива.

"Аз съм особено окуражен, че все повече млади хора, все повече младежи се привличат в тези инициативи, а това означава, че вие ни давате увереност, че бъдещето на България е в ръцете на достойни, добри, човеколюбиви, инициативни и вдъхновени хора", завърши държавният глава.

На официалната церемония в президентството бяха връчени три награди в инициативата "Най-добра доброволческа инициатива" 2019 г.:

  1. "Менторска програма "Розови очила" към Социалната чайна във Варна. Доброволческата инициатива цели да подкрепи младежи, растящи в социални институции или нездравословна семейна среда. Проектът осигурява на младите хора подкрепа за личностно и професионално развитие.
  2. Инициативата "Мулти култи градска градина" във връзка с усилията им за социалната интеграция на бежанци и мигранти. Проектът е на "Мулти култи колектив" съвместно със Столична община и цели създаване на условия за среща между чужденци и българи, които работят по общ проект в неформална среда.
  3. Отличие получи и младежката менторска програма на "Experian България". В проекта ментори - доброволци подкрепят млади хора в риск и без семейства, настанени в Наблюдавани жилища, по пътя им към самостоятелен живот.