Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не пожела да коментира в парламента решението на президента да наложи вето върху Изборния кодекс. "Така е преценил, така е решил", заяви той пред журналисти в кулоарите на парламента днес.

Експремиерът, който последните дни избра тактиката да се появява за кратко в НС, да коментира наболели проблеми и да си тръгва, обвини своите опоненти в това, че „осем месеца са лъгали, че ще направят нови изборни правила", за да могат да се отдалечат все повече и повече от нови избори.
„Манолова лъга, лъга, лъга, какви ли пиари не си прави с неправителствените организации и накрая - същия кодекс - уж нов", изтъкна Борисов и добави, че сегашните управляващи ги е страх от гражданите.

По-късно:
Никога не съм искал да ставам някакъв, плавоне нямам, само Господ има
Още...

Повече думи председателят на ГЕРБ отдели на т.нар. операция „Чисти ръце" на партията на Николай Бареков:
„Първо трябва да имаш чисти ръце. Не можеш да ги миеш със сапун и да викаш - ръцете са ми чисти. А аксесоарите по ръцете ти да са ти за стотици хиляди левове и да си ги показваш по камерите".

Бившият премиер си спомни случай, в който част от организаторите на „Чисти ръце", сред които е и един кандидат за вътрешен министър, гледат една снимка и посочват човек, който не е на нея. "Те гледат снимката и викат - „Това е Борисов", а то не е Борисов", изтъкна бившият премиер.
Той изрази притеснението си, че ако тези хора, които ей така набеждават, утре имат власт да набеждават други хора, в страната ни ще стане като Гестапо.

Лидерът на опозицията отново накъса политическия си коментар, за да разкаже виц на журналистите:
„Знаете ли новият вътрешен министър защо ще бъде най-интересен? За първи път ще имаме вътрешен министър, който никой няма да може да води за носа".
Борисов все пак уточни, че не визира никого, а само така чул да се говори.
Припомняме обаче, най-вероятно лидерът на ГЕРБ иска да понастъпи Росен Петров, който е готвен от Бареков за бъдещ вътрешен министър.

Росен Петров:
Хубав виц. Бойко Борисов стана главен секретар, като преди това беше пожарникар. Аз съм бил разузнавач първа степен, така че в някои области съм по-компетентен от него. След като един пожарникар е могъл да ръководи тайните служби, един разузнавач дали може да ги води
Още...

„И ръчичките са ми чисти, и аксесоари нямам, и къщичката си ми е там, където съм се родил", похвали се още експремиерът и отново спомена, че преди година някой, без да уточни кой, дошъл при него преди около година и му рекъл "ти си най-големият, ти си единственият, без теб не може, държавата ще се разпадне, браво на теб, пък сега излиза и вика, че ще ме арестува. Е как с голо дупе таралеж ще мачкаш, бе?", попита Борисов.

Лидерът на ГЕРБ не пропусна да коментира и публично-инвестиционната програма на правителството на Пламен Орешарски, изтъквайки че точно това е основната разлика на ГЕРБ с БСП, ДПС и с министъра на финансите Петър Чобанов.
„Колкото повече се показва този човек, толкова дори Дянков ще домилее на населението".

Той съзря определена тактика в действията на правителството, а именно сега да дадат само една част от парите за проекти, а основната тежест да оставят на следващите управляващи. Борисов илюстрира схемата със следния пример:
„В Плевен им дават два милиона за спортна зала, само че спортната зала струва 13 милиона. За Варна дават 30 милиона за Съдебна палата, само че тя струва 80 милиона. С тези пари ще направят подземията до първия етаж и след това ще кажат - ГЕРБ унищожава бизнеса, не дава другите 60 млн. С тези 500 млн. лева те ще подлъжат с по 1, 2, 5 млн. общините и след това ще чакат за няколко милиарда съфинансиране от държавата", аргументира се експремиерът.

Предсрочните избори също не бяха подминати от председателя на ГЕРБ. Той не видя логика в това на 25 май да има евроизбори, да се дадат пари за това, а след три-четири месеца отново да се правят избори и да се дават нови 20 млн. лева.

Той изрази притесненията си, че ако през септември има ново правителство, то ще бъде натоварено със задачата да направи новия бюджет при крайно неподходящи условия.
„Това правителство ще влезе с 5-6 млрд. по-малко и унищожен кредитен рейтинг не само на държавата, а и на НЕК. Как тогава правителството ще си направи бюджета?", попита Борисов.

По-късно лидерът на опозицията обяви, че са събрани почти всички нужни подписи за референдума.

Над 440 000 души са се подписали до днес сутринта. В понеделник, 3 март, Борисов се надява подписката да мине 500 000 и официално партията да ги предостави на инициативния комитет.